Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το διατύπωσαν πριν από πολλά χρόνια , εκατοντάδες άνθρωποι του πνεύματος, της βιοπάλης, των στόχων. Συχνά-πυκνά το διαπιστώνουμε όλοι μας, μέσα από την πρακτική μας εμπειρία. Αναφέρομαι στην άποψη που λέει ότι μόνο με δράση και ενεργητική συμπεριφορά μπορεί κανείς να βελτιώσει τις συνθήκες που επικρατούν γύρω του, να αντιμετωπίσει την απογοήτευση και να κερδίσει την απαισιοδοξία που τον περιβάλλει. Αντίθετα, δεν ενδείκνυται για θεαματική βελτίωση μιας θέσης η μοιρολατρική αντιμετώπιση της εκάστοτε συγκυρίας.

Τα ίδια, σε γενικές γραμμές, ισχύουν και για τους λαούς. Για την πορεία των εθνών μέσα στον χρόνο, που περνάει από μεγάλες διακυμάνσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, όποτε οι λαοί αντιμετώπισαν τα προβλήματα που τους πολιορκούσαν με αδύναμο αίσθημα πίστης στις δυνατότητές τους, δεν κατάφεραν και σπουδαία πράγματα. Αντίθετα, όλες οι λαμπρές περίοδοι στην ιστορία των ανθρωπίνων επιτευγμάτων χαρακτηρίζονταν από την λάμψη της αυτοεκτίμησης που διέθεταν οι λαοί που μεγαλουργούσαν. Αλλά κυρίως από την σωστή και ορθολογική εφαρμογή των βασικών συστατικών στοιχείων κάθε επιτυχίας: την οργάνωση, την γνώση, την λογική και τη φιλοδοξία.

Στην παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρωθεί στην επίτευξη ορισμένων μικρών στόχων με πολλαπλασιαστική όμως ισχύ. Όπως, η δημιουργία, ενός μικρού, καλά οργανωμένου και δίκαιου κράτους που είναι εφικτή και μπορεί να αποτελέσει το όραμα της επόμενης ημέρας για τους Έλληνες. Η ανάγκη αλλαγής των αντιλήψεων και των νοοτροπιών με πρώτη και καλύτερη αυτή του «ελληνικού» τρόπου για να γίνονται τα πράγματα, που πρέπει να ενσωματωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα, με παράλληλη προσπάθεια όσων έχουν εξέλθει οριστικά από αυτό να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της εποχής, θα ήταν μια πολύ καλή προτεραιότητα.

Σε γενικές γραμμές, όμως, για να συντονιστούμε με τις προηγμένες κοινωνίες πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον μας, τη χώρα μας, τους ίδιους μας τους εαυτούς. Και για να συμβεί αυτό απαιτούνται εφόδια, συνέπεια, εργατικότητα και διάθεση για πρόοδο. Να αντιμετωπίσουμε το μηδενισμό που ισοπεδώνει τα πάντα μέσα μας και γύρω μας. Να στρέψουμε την συναισθηματική μας ενέργεια σε δημιουργικούς δρόμους, να ανακαλέσουμε από εκεί που αφήσαμε την τελευταία φορά, τη λογική σκέψη, να ανακαλύψουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η μεθοδολογία, η τεχνογνωσία, η αγάπη για τη ζωή και τη δημιουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου