Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Greenpeace: Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για την εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία


Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα ανεχτεί καμία άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία που στόχο έχει τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, έστειλε Επίτροπος αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη.

Η Ελληνίδα αξιωματούχος έκανε σαφές ότι στις 31 Μαΐου λήγει η μεταβατική περίοδος, όπως και όλες οι ισχύουσες εξαιρέσεις που προβλέπει ο Κανονισμός. Η Greenpeace χαιρετίζει τη στάση της Επιτρόπου και τονίζει ότι τώρα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να προστατεύσει τις θάλασσές μας από τις επιπτώσεις της αλιείας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του Κανονισμού όπως οφείλει, αλλά έχει προβεί σε ρυθμίσεις αντίθετες με το πνεύμα της νομοθεσίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Υπουργική απόφαση, με την οποία επιτρέπεται τα τελευταία δύο χρόνια στις μηχανότρατες να αλιεύουν μόλις στο 1 ναυτικό μίλι από την ακτή, καθώς και η αδράνεια του υπουργείου σχετικά με την βιντζότρατα, ένα συρόμενο αλιευτικό εργαλείο, το οποίο βάσει νομοθεσίας πρέπει να καταργηθεί στις 31 Μαΐου. Παράλληλα, το Υπουργείο έχει αγνοήσει πλήρως τα θέματα του Κανονισμού που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ:GREENPEACE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου