Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο τρόμος του 23%


Για την κυβέρνηση δεν είναι τα ίδια τα μέτρα που δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας στην αγορά και μια αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές και τους εμπόρους, αλλά οι συζητήσεις που ξεκινούνε τέτοια περίοδο ότι υπάρχουν προβλήματα κι ότι θα πάμε σε νέα μέτρα.

Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινωνία ότι η μετάταξη στους υψηλότερους συντελεστές του ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από το 2011, δηλαδή μόλις λίγους μήνες αργότερα, λες και κάνει καμιά τεράστια διαφορά αν εφαρμοστούν τώρα ή σε πέντε μήνες. Βέβαια όλα αυτά μοιάζουν λίγο με “δουλειές του ποδαριού”, καθώς η ακατάσχετη μετρολογία δεν μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τον ελληνικό κύκλο ύφεσης.
Τα πράγματα είναι απλά: αν οι πολίτες της χώρας δεν διαπιστώσουν ότι έχει σταματήσει η καταιγίδα μέτρων που τους μαστίζει εδώ και μερικούς μήνες δεν πρόκειται να δουν την καταναλωτική τους πίστη να αποκαθίσταται.
Παράλληλα, οι άνθρωποι της αγοράς, που σήμερα λούζονται από κρύο ιδρώτα μπροστά στο ενδεχόμενο να επικυρωθεί η φημολογία που θέλει να μετατάσσεται ο φορολογικός συντελεστής στο 23%, έχουν χάσει κάθε ελπίδα για παραγωγική ανάνηψη της χώρας. Θεωρούν τη νέα αύξηση του φορολογικού συντελεστή ως το τελειωτικό χτύπημα της οικονομίας και κάθε άλλο παρά υιοθετούν την βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι αυτά τα μέτρα πρόκειται ποτέ οδηγήσουν σε γρήγορη έξοδο από την ύφεση.

Άλλωστε η οικονομική λογική έχει εκλείψει εδώ και καιρό από πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Έτσι κάθε τόσο τα πιο λαμπρά πνεύματα της οικονομικής επιστήμης στύβουν τα κεφάλια τους για να βρούνε λύσεις που θα δώσουν πνοή στην οικονομία και την αγορά της χώρας για να καταλήξουν πάντα στα προφανή: φορολόγηση, λιτότητα.
Αναρωτιέμαι αν χρειάζονται τελικά τόσα χρόνια σπουδών στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για να λαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι μέτρα που η κοινή οικονομική λογική απωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου