Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Αριστερά κατώτερη των περιστάσεων


Μπορεί να αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τουλάχιστον δεν καταλαβαίνονται. Αυτή λοιπόν η κατανόηση του ενός για τις προθέσεις του άλλου που έχει λάβει τη μορφή αυτοματισμού μέσα από αντανακλαστικές ζυμώσεις ετών, σήμερα αντί να επουλώνει, βαθαίνει ακόμα περισσότερο το ρήγμα στους κόλπους της Αριστεράς, της οποίας η πορεία φαίνεται προδιαγεγραμμένη με ηγεσίες σαν κι αυτές, κατώτερες των περιστάσεων. Άλλωστε εκεί η κατάσταση έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα όρια των ιδεολογικών προστριβών, του μηρυκασμού αναμασημένων ιδεών και της στείρας ρητορικής και κυμαίνεται πια σ εκείνα του πολιτικού εγωισμού. Πληγωμένοι ο ένας από τον άλλον, Τσίπρας και Αλαβάνος έχουν ξεχάσει τον κόσμο τον οποίο εκπροσωπούν, τις ευθύνες τους απέναντι στην πολιτική συγκυρία και αναλώνονται σε προσωπικές στρατηγικές και τακτικισμούς, σε μια προσωπική αναμέτρηση μέχρι τελικής πτώσης, που συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το σώμα της Αριστεράς. Έτσι, στο νέο επεισόδιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης Αλαβάνου-Τσίπρα έρχεται να προστεθεί και η διαφωνία τους επί της πρόθεσης του πρώτου να θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής. Ενδεχόμενο για το οποίο ο Τσίπρας έχει στυλώσει τα πόδια του και δεν κάνει ούτε βήμα πίσω, προκρίνοντας με παρρησία την υποψηφιότητα του εργατολόγου Κ. Μητρόπουλου. Από την πλευρά του αντιπροτείνει στον πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή για έναν εξίσου ανέφικτο στόχο αλλά εκείνος αρνείται. Νά χαμε να λέγαμε.
Με λίγα λόγια και οι δύο πλευρές προσπαθούν να επανακαταλάβουν υψώματα που δεν υπάρχουν. Τρώνε τις σάρκες τους για στόχους που δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι: αν η αριστερά θολώνεται από την επίφαση και μόνο μιας δυνητικής εξουσίας και δεν μπορεί να μοιράσει δυο λογιών άχυρα πως θα αντιδρούσε άραγε αν αυτή η εξουσία γίνονταν εφικτή, πραγματοποιήσιμη και διευρυμένη; Δεν τολμάω ούτε καν να το σκεφτώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου