Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μες στο κλειστό δωμάτιο


Foto: Brom Wikstrom

Ο σημερινός κόσμος συμπιέζει αφάνταστα τις ζωές των ανθρώπων με ευαισθησίες. Μέρα με την ημέρα ο ζωτικός τους χώρος συρρικνώνεται μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που διαγράφει η επέλαση της καθημερινής βαρβαρότητας, της ακρισίας και της ανοησίας. Οι επιλογές τους ελαχιστοποιούνται δραματικά, καθώς είναι μεν πολλές αλλά όχι ουσιαστικές. Μοναχά μικρές οάσεις ευφυΐας και ευαισθησίας δίνουν ένα στίγμα ζωής που εκπληρώνει το πρωταρχικό νόημά της.

Ενώ, λοιπόν, στρατιές ολόκληρες πανομοιότυπων ανθρώπων εξηγούν γιατί η ομογενοποίηση του πολιτισμού είναι πια γεγονός, τα στερεότυπα και οι βαθιές προκαταλήψεις γίνονται οι νέες πρωτοπορίες μιας εποχής που αναζητάει ελπίδα και αισιοδοξία στην παραμορφωμένη επιφάνεια των πραγμάτων.
Σχεδόν μηχανιστικά πια οι τοίχοι της ζωής του ευαίσθητου ανθρώπου, σύρονται με στριγκλίσματα τρόμου προς το κέντρο της ύπαρξής του, δημιουργώντας συνθήκες αφόρητου εγκλεισμού.


Η επιμήκυνση, η επέκταση, ωστόσο, αυτού του ασφυκτικού ζωτικού χώρου που του απομένει για να ζήσει εξαρτάται άμεσα από τις ανησυχίες του και από την αποφασιστικότητα του να βρει ένα δημιουργικό διέξοδο για να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Οι τέχνες, η γνώση, η επιστήμη είναι μερικά από τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος άνθρωπος για να επανακαταλάβει μερικά από τα χαμένα υψώματα της ζωής του. Να διευρύνει το προσωπικό του σύμπαν, ώστε να μπορέσει να προσκαλέσει και άλλους συνοδοιπόρους σ ένα φιλόξενο περιβάλλον.
Σ αυτά τα προσωπικά σύμπαντα έχει αξία να ασχολείσαι με κάποιον μοναχά για να τον εμψυχώσεις, να τον ενθαρρύνεις, να τον βοηθήσεις να βελτιωθεί.
Δεν σε ενδιαφέρουν, ούτε τα κουσούρια του, ούτε τα ελαττώματα του, παρά μονάχα η δυνατότητα που διακρίνεις σ αυτόν να μπορεί να φωτίσει λιγάκι αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Να είναι συνεπές μέλος των μειοψηφιών που δεν επέτρεψαν στις δυνάμεις της κομποστοποίησης των αξιών να τους μετατρέψουν σε θρεπτικά στοιχεία αυτού του πολτού που ρέει άφθονος σε δρόμους, χώρους εργασίας και διασκέδασης.

Το κλειστό δωμάτιο λοιπόν, κάθε ευαίσθητου ανθρώπου, μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πραγματικότητας, αν δεν του επιτρέψει να συρρικνωθεί τόσο πολύ ώστε να τον απορροφήσει εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου