Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ασθμαίνουσα δημοκρατία


Από την κλασική Αθήνα έως τις μέρες μας η βασικότερη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι η ολόπλευρη καλλιέργεια των πολιτών.
Ειδάλλως, το πολίτευμα της πλήρους αντιπροσώπευσης παραμένει έρμαιο των ενστίκτων της μάζας, μερικώς αξιοποιήσιμο και λειτουργικά προβληματικό. Καθώς μάλιστα, δεν είναι ούτε το πολίτευμα των αρίστων, ούτε των πιο ικανών, η Δημοκρατία σχεδόν αποδέχεται τους ανθρώπους όπως είναι, ακόμα και με την επιθυμία τους να παραμείνουν στάσιμοι πνευματικά, μοιράζοντας αφειδώς ευκαιρίες σε άτομα διαφορετικής αξίας, προθέσεων και προέλευσης.
Επειδή, εντούτοις, λόγω της φύσης της, η Δημοκρατία υποβαθμίζει το κίνητρο της βελτίωσης και της πνευματικής εξέλιξης των πολιτών, καθώς δεν απαιτεί από εκείνους να πρέπει εξελιχθούν προκειμένου να επιτύχουν κάποιους πολιτικούς ή κοινωνικούς στόχους, η επιτυχία της εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα του κοινωνικού ψηφιδωτού.
Υπό αυτή την έννοια, καθρεφτίζοντας περισσότερο από κάθε άλλο εγχείρημα την εικόνα μιας κοινωνίας, το πολίτευμα των Πολιτών, επιτυγχάνει ή αποτυγχάνει ανάλογα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο τους. Καθώς, μάλιστα, δεν διαθέτει δυνατότητες αυτοβελτίωσης αυτή η αναγωγή οδήγησε κατά το παρελθόν σε πολέμους, θεσμικές κρίσεις, αλλά και περιόδους κοινωνικής σταθερότητας και ευημερίας.

Τελικά, ο προορισμός της Δημοκρατίας είναι η πλήρης ανάπτυξη της ατομικής ευθύνης, που αποτελεί μια ακόμα απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των ουτοπιών που ονειρεύτηκε το ανθρώπινο πνεύμα. Και ο μορφωμένος άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρό της, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποτε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πλήρως και για όλους οι δυναμικές δυνατότητές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου