Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ένα πολύ ερωτευμένο ζευγάρι

Είναι πασιφανές ότι οι δυο τους είναι πια ζευγάρι. Στην καφετέρια που συχνάζω έρχονται την ίδια μέρα και ώρα, κάθονται σχεδόν πάντα στο ίδιο τραπέζι και παραγγέλνουν ζεστά καφεδάκια και ένα λαπ τοπ.
Εκείνη μπαίνει στο Facebook για να παίξει τα αγαπημένα της παιχνίδια, εκείνος ανοίγει μια σελίδα με ζωντανή μετάδοση των αποτελεσμάτων του στοιχήματος και μετά καρφώνεται στην οθόνη της τηλεόρασης.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκείνη κάνει ελαχιστοποίηση προκειμένου ο αγαπημένος της να πληροφορηθεί για το σκορ κάποιου αγώνα και αρκετά συχνά ο ένας επιβραβεύει τον άλλον μ ένα φιλί στο στόμα. Φαίνεται πως υπάρχει χημεία μεταξύ τους, αφού καταφέρνουν να διαχειριστούν τον ίδιο υπολογιστή με τόση αγάπη και αρμονία. Ίσως φέτος μάλιστα να συγκεντρωθούν στο ίδιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζί με τις οικογένειές τους για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων και προφίλ.
Διασκέδαση άμεση, ανώδυνη και ανέξοδη είναι το διαδίκτυο.
Η ελληνική μέρα της μαρμότας όμως έχει και συνέχεια.
Ζευγαράκια εικοσάρηδων κάνουν την εμφάνισή τους, όταν πυκνώνουν οι γραμμές του σκοταδιού.
Ζητούν συνήθως αμέσως ένα λάπ τοπ κι αν έχει καλώς, αν δεν έχει θα πρέπει να περιμένουν στωικά μέχρι να απελευθερωθεί ένα και να αρχίσουν να πλοηγούνται στα αστεία βιντεάκια της εβδομάδας.
Δεξιά και αριστερά, γυναικοπαρέες και ανδροπαρέες συνομιλούν πάντα σε σχέση με αυτό που βλέπουν στην οθόνη τους.

Ο υπολογιστής ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μοιάζει να είναι πια απαραίτητη συνθήκη για την επικοινωνία. Γενικά, δύσκολα ξεκινάμε μια συζήτηση χωρίς να βλέπουμε κάτι μπροστά μας. Αυτή η κατάσταση δεν κατανικά απλώς την αμηχανία των σκόπιμων παύσεων, αλλά και την σκοτούρα του να σκεφτεί και να πει κανείς κάτι ουσιαστικό.
Ένας τοξικοεξαρτημένος κάνει συχνά την εμφάνισή του ζητώντας μισό ευρώ για να αγοράσει ένα σάντουιτς.
Δεν του δίνει κανένας γιατί «είναι πρεζόνι κι αμέσως θα τρέξει για να αγοράσει τη δόση του».
Καμιά φορά οι καταστηματάρχες είναι λιγάκι απότομοι απέναντι στους ναρκομανείς.
Αργότερα, αν τους ζητήσεις εξηγήσεις θα σου πουν ότι προστατεύουν τους πελάτες τους από κάποια ενδεχόμενη αναπάντεχη έκρηξη κάποιου εξαρτημένου.
Κάποτε ρώτησα κάποιον, πως νομίζει ότι θα αντιδρούσαν οι πελάτες του αν κάποια δύναμη τους απαγόρευε για ένα χρονικό διάστημα να ανοίξουν έναν υπολογιστή.
Από τις γκριμάτσες του κατάλαβα ότι έχει κάνει στο μυαλό του πλήρη διαχωρισμό της μιας εξάρτησης από την άλλη.
Η μια φέρνει χρήματα στις τσέπες νόμιμων επιχειρηματιών, η άλλη μόνο σκοτούρες και μπελάδες. Οι εκρήξεις της δεύτερης είναι φανερές, επικίνδυνες, γίνονται πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, ενώ της πρώτης καταπνίγονται στην απορροφητική ιδιωτικότητα.

Το ζευγάρι της ιστορίας μας θα επισημοποιήσει σύντομα τη σχέση του, όπως και εκατοντάδες ακόμα ζευγάρια αυτό το χρόνο.
Επίσης χιλιάδες παρέες θα συνεχίσουν να επικοινωνούν με τον νέο τρόπο.
Την μορφή ενός νέου πολιτισμού, τόσο ανενδοίαστα αποδεκτού από τον σημερινό άνθρωπο, που σου προκαλεί βασανιστικά ερωτηματικά για το μέλλον. Ενός πολιτισμού που εκφράζεται μέσα από την αποσπασματικότητα και την ελαχιστοποίηση των εκφραστικών μέσων και που εξαντλείται στα όρια λιγοστών λέξεων: στοίχημα, Facebook, funny videos, τελεία και παύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου