Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

THE COVE (Ο ΟΡΜΟΣ)


Ένα ντοκιμαντέρ προορισμένο να αφυπνίσει συνειδήσεις, να ταρακουνήσει τους θεατές, να κινητοποιήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις του ακτιβισμού και τελικά να δρέψει κινηματογραφικές δάφνες, μαζεύοντας πλειάδα βραβείων μετατρέπεται με το πέρασμα του χρόνου και σε μια αληθινή στιγμή επίγνωσης, μια αψεγάδιαστη εμπειρία ζωής.

Στη ζωή μας κάποια στιγμή, όλοι ξυπνάμε από τον προσωπικό ή συλλογικό μας λήθαργο και για λίγες ή πολλές στιγμές –από εμάς εξαρτάται-βλέπουμε τα πράγματα καθαρότερα-στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Το πρόβλημα λοιπόν της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων συνήθως κρύβεται μέσα σε μια αιθάλη ακυρώσεων, μετατοπίσεων, αναβολών και υπεκφυγών, κάνοντας ολόκληρη την ανθρωπότητα συμμέτοχη σε μια γενοκτονία που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ στο πραγματικό της μέγεθος.

Ο σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας «τεκμηρίωσης» (The Cove) Λούης Ψυχογιός, οργάνωσε με υποδειγματική ακρίβεια μια φιλόδοξη αποστολή και κατάφερε μαζί με το επιτελείο του να συλλέξει ένα οπτικοακουστικό υλικό που εμπεριέχει ατράνταχτες αποδείξεις για την αποκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα στον πλανήτη. Της σφαγής δεκάδων χιλιάδων δελφινιών στο Τάιτζι της Ιαπωνίας.

Το προσκόμματα που συναντά είναι πολλά, καθώς οι ιαπωνικές αρχές στηρίζουν μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής τους στην αντιμετώπιση των ακτιβιστικών δραστηριοτήτων που ασχολούνται με τη δολοφονία των δελφινιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μάλιστα, η οργανωμένη κρατική προπαγάνδα φαίνεται πως έχει βυθίσει στην άγνοια επί του θέματος το μεγαλύτερο μέρος της ιαπωνικής κοινής γνώμης που δεν έχει πάρει μυρωδιά τι συμβαίνει στην αιματοβαμμένη θάλασσα του Νότου

Παράλληλα, όμως με το περιβαλλοντικό ζήτημα, κι ένα διατροφικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που απειλεί άμεσα την υγεία των Ιαπώνων συντελείται στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Διαθέτοντας άρτιο επιστημονικό εξοπλισμό, και πολύ κουράγιο και θάρρος η ομάδα του Ψυχογιού, αντιπαρέρχεται των τραμπουκισμών και των απειλών που δέχεται, ρισκάρει και κερδίζει μια από εκείνες τις κινηματογραφικές στιγμές που πραγματικά αλλάζουν τον κόσμο.

Δομημένο με εκπληκτική αρμονία, αληθινό, ειλικρινές και πηγαίο το ντοκιμαντέρ του Λούη Ψυχογιού ανοίγει δρόμους και συνταράσσει με τις εικόνες και την ανθρωπιά του.

Μάλιστα, η αποκατάσταση της πραγματικότητας και η αποκάλυψη του φρικτού εγκλήματος στη θάλασσα του Τάιτζι, συνέβαλε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία στην κάθετη μείωση του αριθμού των δολοφονημένων δελφινιών στην Ιαπωνία. Ανέδειξε όμως και μια ακόμα διάσταση του προβλήματος: αυτή που αφορά στην αξιοποίηση των θηλαστικών σε σόου με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Καταλήγοντας σ ένα συμπέρασμα που δεσμεύει με την σφραγίδα της ατομικής ευθύνης ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Όσο θα υπάρχει ανάγκη για κατανάλωση κρέατος δελφινιού, κι όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ψυχαγωγούνται βλέποντας ζώα να ταλαιπωρούνται εκτελώντας θεαματικούς ακροβατισμούς τόσο θα υπάρχουν αιματοβαμμένες θάλασσες και ένοχες κοινότητες σαν κι αυτή του Τάιτζι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου