Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κάνε το καλό και πες το στο λαό!


Αναγνωρίζουμε πολλά πλεονεκτήματα σε τούτη την εποχή, αλλά πρέπει να της προσάψουμε και κάτι πραγματικά δυσοίωνο! Αναφέρομαι στο «Βατερλό» που έχουν υποστεί, στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, οι μεγάλες ιδέες και οι προπατορικές ανθρώπινες αξίες, που αντανακλούν τις βαθύτερες και ακόρεστες ανάγκες μας για αγάπη, μάθηση, εξέλιξη και προσφορά.

Από την άλλη, αναρριχώνται στην θέση τους νέες αξίες καλογυαλισμένες και ατσαλάκωτες που εκφράζουν πιο επιδερμικές και ρηχές ανάγκες.Η ανάγκη της επίδειξης, για παράδειγμα, εκφράζεται μέσα από την αξία της πλήρους διαφάνειας στον ιδιωτικό βίο των ανθρώπων. Έτσι, όλα θα πρέπει να διαδραματίζονται κάτω από το φως του διαδικτυακού ήλιου, για να ικανοποιείται το πνεύμα της μοναξιάς του παρατηρητή.

Η εμπειρία ολοκληρώνεται μοναχά μέσα από την κοινοποίησή της, ενώ η χαρά της δημιουργίας νοθεύεται από την αγωνία της ανταπόκρισης που πρόκειται να συναντήσει.
Στις μέρες μας, οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν ενδιαφέροντα ή μίζερα πράγματα για τους ίδιους λόγους, ενώ η εικονική καταξίωση έχει αμβλύνει την ανάγκη για την απόκτηση της πραγματικής. Επίσης η εικονική επιβίωση αρχίζει να μας απασχολεί εξίσου με την πραγματική. Δύσκολα πλέον μπορεί κανείς να αναγνωρίσει κάποια αχνάρια περιεχομένου πίσω από την τελειοποιημένη πλαστικοποίηση των ημερών μας.
Η καλλιέργεια της εκτυφλωτικής επιφάνειας σε εμποδίζει να ψάξεις βαθύτερα, ενώ τα προσεγμένα προφίλ υπονοούν με μεγάλη πειστικότητα και παρουσιάζουν τα πιο ενδιαφέροντα πειστήρια μιας δήθεν προσεγμένης και αρμονικής ζωής.


Πλέον δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά πράγματα για να έχεις ένα κοινό που νομίζεις ότι σε παρακολουθεί. Και το να νομίζεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην εποχή μας. Είναι η μητροπολιτική κορυφή του σύμπαντος των ψευδαισθήσεων μέσα στο οποίο κουρνιάζουμε και χαλαρώνουμε.

Τίποτα όμως από αυτά δεν αποτυπώνει τα κενά, τις δυστυχίες, τις δυσαρμονίες και τις δυσκολίες της πραγματικής μας ζωής. Γι αυτό και σημειώνουν τόσο μεγάλη επιτυχία. Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για τον εξωραϊσμό δυσάρεστων συναισθημάτων όπως της δειλίας που οδηγεί στην υπεκφυγή και τη φυγομαχία, και των ανείπωτων που μας πολιορκούν βασανιστικά. Και τελικά, η ψηφιακή καταξίωση είναι η ανδρεία που μας αναγνωρίζουν τα παράσημα που φέρουμε πάνω μας για τις μάχες οπισθοφυλακής που επιλέξαμε να δώσουμε.
Έτσι, όμως, ενισχύουμε διαρκώς τον φαύλο κύκλο του συναισθηματικού μας αδιεξόδου, μην προβάλλοντας την αλήθεια του μέσα μας και εθελοτυφλώντας μπροστά στις ανεπάρκειές μας που αντί για αφετηρίες σοφίας και βελτίωσης προωθούνται σαν όργανα εσωτερικού αποπροσανατολισμού και τελμάτωσης.Πάντα, λοιπόν, έχει σημασία το γιατί κάνουμε κάτι καθώς τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας για να αγιάσουν ή να βρωμίσουν τον σκοπό του, θα καθορίσουν αποτελεσματικά την ποιότητα της ζωής του.

Κι αυτό το γιατί στον σύγχρονο κόσμο εκφράζεται μέσα από δύο κυρίαρχους άξονες: από τη μια την ανάγκη για πραγματική βελτίωση κι από την άλλη την ανάγκη για επίδειξη, απόκτηση αποστάσεων, ελιτισμού, και εξάσκηση γοητείας.


Τελικά, μέσα μας, αλλά και παντού γύρω μας, οι ετικέτες που φορτωθήκαμε εκουσίως ή ακουσίως αντιμάχονται με την ισχνή πραγματικότητά μας σε μια πάλη με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου