Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Frankenweenie (2012)


Τα παιδιά πετυχαίνουν εκεί που αποτυγχάνουν οι ενήλικες για δύο λόγους: επειδή επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εκπλήσσονται και να ξαφνιάζονται. Μερικές από τις στοιχειώδεις αυτές παιδικές αρετές αξιοποιούν κατά καιρούς και οι μεγάλοι ώστε να γίνουν πιο διορατικοί και αυθεντικοί μέσα στην ασφυκτική επιτήρηση των πιεστικών συνθηκών της ενηλικίωσης.
Ο Τιμ Μπάρτον είναι ένας πολυεπίπεδος δημιουργός που αναλαμβάνει αυτή τη φορά να εμψυχώσει ένα σενάριο του 1984 (από μικρού μήκους ταινία του Μπάρτον).
Στις ρόδες ενός αυτοκινήτου ο πιτσιρίκος Victor χάνει αναπάντεχα τον αγαπημένο του σκύλο, Sparky, τον χαμό του οποίου αδυνατεί να αποδεχτεί με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να τον επαναφέρει στη ζωή με τη βοήθεια της επιστήμης.

Ο δημιουργός πειράζει τον μύθο του Frankenstein παραδίδοντας μια ασπρόμαυρη ταινία animation βασισμένη στην τεχνική stop motion, ένα σκοτεινό και σαγηνευτικά μακάβριο παραμύθι για την αγάπη που αρνείται να παραδοθεί στην βεβαιότητα του θανάτου.
Μια ταινία που ενώ αρχικά σου φαίνεται ως μία ακόμη επανάληψη των  εξπρεσιονιστικών εμμονών του μεγάλου δημιουργού, σιγά σιγά αρχίζεις να την συμπαθείς και αυτή να συμπαθεί εσένα.