Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

«Οι Κλέφτες» του Γουίλιαμ Φώκνερ (William Faulkner)

Η γραφή του Φώκνερ δεν καθιστά την ανάγνωση των βιβλίων του εύκολη λεία για τον αναγνώστη. Αντίθετα, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του στην προσπάθεια διερμήνευσης των ιλαροτραγικών χαρακτήρων τους και μαζί την έντονη διανοητική του προσήλωση. Όμως αυτά σε τίποτα δεν θα εμποδίσουν τον υποψιασμένο λάτρη της λογοτεχνίας να απολαύσει τα σημαντικά  έργα του. Αγνοώντας τη σχέση χρόνου-τόπου, ο κορυφαίος κατά πολλούς Αμερικανός συγγραφέας βασίζει το ρυθμό της αφηγηματικής του τεχνικής σε μεγάλες προτάσεις περίτεχνα δομημένες και σε μονολόγους που του επιτρέπουν να ξετυλίξει όλες ανεξαιρέτως τις αρετές της τέχνης του. Μια επιλογή αρκετά ελκυστική για πολλούς από τους μεγάλους δημιουργούς της αφήγησης.
Για τους χαρακτήρες του αντλεί την έμπνευσή του από τους κατοίκους του Μισσισιπή, ενώ στην προβληματική του κυριαρχούν τα θέματα της παρακμής των μεγάλων γαιοκτημόνων και της αναδυόμενης κυριαρχίας της τάξης των εμπόρων.

Οι «Κλέφτες» είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του μεγάλου ταλέντου του Φώκνερ, και είναι ένα βιβλίο που περιγράφει με αψύ και γλαφυρό τρόπο πρωτόγονες και εκφυλισμένες καταστάσεις που προκύπτουν από τη σχεδόν θεολογική προσκόλληση του λαού στις παραδόσεις των νότιων περιοχών των ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου