Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πεερ Γκυντ του Χένρικ Ίψεν (Κ.Θ.Β.Ε)

Βασισμένο σ ένα παλιό νορβηγικό λαϊκό παραμύθι, το δραματικό ποίημα του Χένρικ Ίψεν, Πεερ Γκυντ, αποτελεί ένα συγκλονιστικό ταξίδι αυτογνωσίας, μέσα από το οποίο επέρχεται μια εξαιρετικά επώδυνη μύηση στα μυστικά της ζωής.
Ο κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Πέερ Γκυντ ένας ονειροπόλος και ιδεαλιστής άντρας, που τον συναντάμε σε τέσσερις φάσεις της ζωής του να προσπαθεί να παραμείνει ο εαυτός του παρά τις αντιδράσεις του σύμπαντος που τον περιβάλλει.

Η σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη, είναι εξαιρετική, καθώς καταφέρνει να παντρέψει το συναίσθημα με το χιούμορ την κίνηση με την ακινησία, την εικαστικότητα του χώρου με τον εσωτερικό ρυθμό και την πλαστικότητα των χαρακτήρων. Ατμόσφαιρα, φαντασία, μουσικότητα, ερμηνείες, όλα δουλεμένα και όμορφα δοσμένα, με μια ματιά που μοιάζει να παίρνει απόσταση από τις θεατρικές συμβάσεις και τις προσκολλήσεις του παρελθόντος. Έχοντας και ο ίδιος αστείρευτη φαντασία, ο Πεερ Γκυντ είναι ένας πρωταγωνιστής σε ένα παράξενο όνειρο που αναζητάει τον ιδανικό τόπο για να εγκαθιδρύσει την προσωπική του αυτοκρατορία. Εκεί όπου η ψυχή του θα πάλλεται και ο εαυτός του θα ξεχειλίζει, χωρίς να κινδυνεύει από κανένα περιορισμό κι από καμιά εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου