Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Κάτι σαν «Sakis», κάτι σαν «Tolis» κάτι σαν «Ατίκ»

Η οικογένεια των Κ. έχει πολλή μεγάλη μουσική παράδοση στη Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν τους γνώριζα αρκετά, μέχρι πριν από λίγες ημέρες που  βλέπω το νεότερο μέλος της τον Γ. Κ να τραγουδάει σ ένα τοπικό κανάλι. Ο Γ. είναι ήδη ένα όμορφο, καλογυμνασμένο παλικάρι γύρω στα 23 και απ ότι λέει και ο ίδιος γίνεται ήδη αντικείμενο μεγάλου θαυμασμού από τα κορίτσια της ηλικίας του. Αλλά για να το πετύχει αυτό παραδέχεται ότι πασχίζει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες καθημερινά στο γυμναστήριο.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, η παρουσιάστρια της εκπομπής  ζητάει από τον Γ. να πει ένα τραγούδι και εκείνος με χαρά παίρνει στα χέρια του το μικρόφωνο και λέει ένα τραγούδι του Ρουβά. Η παρουσιάστρια αρχίζει να λικνίζεται δίπλα του και δε δίνει καμία σημασία στο γεγονός πως ο νεαρός δεν τραγουδά απλώς ένα τραγούδι που κάποτε είχε πει  ο Ρουβάς, αλλά και με την ίδια τη φωνή του Ρουβά. Μόλις μάλιστα ο Γ. Κ τελειώνει το τραγούδι του, η παρουσιάστρια προλογίζει με ικανοποίηση ένα βίντεο που είχαν τραβήξει πρόσφατα από το κέντρο που εμφανιζόταν ο νεαρός και στο οποίο τον βλέπουμε  να είναι στην κυριολεξία ένα πιστό αντίγραφο του Σάκη που ξεπροβάλλει μέσα από τους καπνούς και  χορεύει ακριβώς με κινήσεις Σάκη, λίκνισμα γοφών Σάκη, ανεβοκατέβασμα ώμων Σάκη, φωνή Σάκη, ανοιχτό πουκάμισο Σάκη, αποτριχωμένο στήθος Σάκη, όλα Σάκης, ένας πλήρης Σάκης.

Αλλά η παρουσιάστρια έχει ακόμα μία έκπληξη για το νεαρό. Τον ρωτάει αν θέλει να δει ένα παλιό βίντεο με τον πατέρα του που έκανε κι εκείνος κάποτε καριέρα τραγουδιστή στη Θεσσαλονίκη, και είχε τραγουδήσει μάλιστα και σε ένα παλιό εορταστικό πρόγραμμα του καναλιού. Ο νεαρός συγκινείται από την ιδέα και στυλώνει τα μάτια του στην οθόνη για να δει τον μέντορά του, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει τα πάντα, τον δάσκαλό του και πατέρα του.

Τότε εμείς, οι ανυποψίαστοι θεατές, βλέπουμε ένα μεσήλικα άνδρα να τραγουδάει σε μια  χριστουγεννιάτικη εκπομπή ένα υπέροχο ερωτικό τραγούδι του Τόλη Βοσκόπουλου, με φωνή Βοσκόπουλου, γυρίσματα Βοσκόπουλου, κινήσεις Βοσκόπουλου, ανοιχτό πουκάμισο Βοσκόπουλου, αποτριχωμένο στήθος Βοσκόπουλου, χρυσό ρολόι Βοσκόπουλου, αλαζονεία Βοσκόπουλου,  σε όλα του  Τόλης, ένας πλήρης Τόλης.

Αλλά η πιο συγκινητική στιγμή εκείνης της μακρινής εκπομπής είναι όταν ο πατέρας του νεαρού αρχίζει να μιλάει για το δικό του πατέρα, τον παππού του νεαρού τραγουδιστή, εκείνον που τον επηρέασε τόσο πολύ, όσο και ο ίδιος το γιο του, και που τον έβαλε στο τραγούδι αφού πρώτα ο ίδιος είχε φροντίσει να βάλει τα θεμέλια αυτής της μεγάλης οικογενειακής μουσικής παράδοσης που εκτείνεται ήδη σε τρεις γενιές καλλιτεχνών.


Ένας πατέρας που μαθαίνουμε ότι λάτρευε τον μέγα Ατίκ και που είμαι σχεδόν βέβαιος  πως κάποτε τραγουδούσε σαν τον Ατίκ, χαμογελούσε σαν τον Ατίκ, κοκκίνιζε στα χειροκροτήματα σαν τον Ατίκ, μπεκρόπινε σαν τον Ατίκ και διατηρούσε τις ίδιες ακριβώς τρίχες στο στήθος του με τον Ατίκ, σε όλα του Ατίκ, ένας πλήρης Ατίκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου