Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Άρον τα υποδήματά σου κι άρχισε να ματιάζεις

Είχε πια κουραστεί να ματιάζει τον κοσμάκη. Κι ήθελε να βγει στη σύνταξη, να αποσυρθεί. Τα θες και λιανά; Κουράστηκε, ρε αδελφέ μου, να είναι ο φόβος κι ο τρόμος της γειτονιάς. ‘Όχι ότι κάποτε δεν το απολάμβανε ή δεν το αποζητούσε, αλλά τώρα ήθελε να αποσυρθεί μια και καλή κι αυτή η απόφασή της συνέπεφτε με την εντελώς φυσιολογική εξασθένιση των δυνάμεών της.
 -Τώρα τι θα κάνεις, μου λες; τη ρωτάει η καλή της φίλη, πριν βγάλει παράρτημα σε όλη τη γειτονιά.
-Θέλω να χαρώ τη ζωή που μου απέμεινε, χωρίς να προκαλώ κακό σε κανένα, λέει εκείνη. Θέλω τα παιδιά να ρχονται άφοβα να μου λένε τα κάλαντα. Οι γνωστοί να με κάνουν φίλη στο Facebook. Κι ο ηλεκτρολόγος να μην έρχεται  σπίτι μου με μαύρα γυαλιά ηλίου.

  Η είδηση μαθεύτηκε στο πι και φι και οι πρώτες που αντέδρασαν ήταν οι τρεις ξεματιάστρες της γειτονιάς.-Άχου, τι την  έπιασε έτσι ξαφνικά. Καταστραφήκαμε. Θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο τώρα; είπαν.
-Πεθαίνει να μπει στο σωστό δρόμο, τις λέει η φίλη της. Εδώ και λίγες ημέρες το έχει αλλάξει εντελώς το τροπάρι.
-Τότε οι τρεις ξεματιάστρες εξερράγησαν . Είπαν ότι αυτό δεν θα το αφήναν να περάσει έτσι και πήγαν αμέσως στον παπά της ενορίας. Εκείνος τις άκουσε με μεγάλη κατανόηση και δεσμεύθηκε να καλέσει άμεσα σε απολογία τη γυναίκα με το κακό μάτι. Γιατί, αν το σκεφθεί κανείς, δεν ήταν μόνο οι ξεματιάστρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα, από την ξαφνική απόφασή της, αλλά και η εκκλησία που επιλαμβάνονταν τα πιο σοβαρά περιστατικά ματιάσματος.
-Το επόμενο κιόλα πρωινό ο παπάς της ενορίας κάλεσε τη γυναίκα με το κακό μάτι να παρουσιασθεί ενώπιον της επιτροπής.
Εκείνη δεν είχε καθόλου διάθεση να μπλεχτεί σε κουβέντες, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι είχε να αντιμετωπίσει την εχθρότητα της ενορίας της. Κι αν νόμιζε ότι όλοι θα υποδέχονταν με χαρά την απόφασή της να μη ματιάσει ξανά κανένα, είχε κάνει λάθος.
-Είσαι με τα καλά σου, γυναίκα; της λέει ο παπάς. Μήπως βάλθηκες να καταστρέψεις την οικονομία της γειτονιάς σου; Και εντάξει την εκκλησία δεν τη σκέφτηκες καθόλου. Αλλά δε σκέφτηκες ούτε την καημένη την φαρμακοποιό, ούτε το φουκαρά τον ψιλικατζή ή τον δύσμοιρο τον βοτανολόγο, ή ακόμα ακόμα και τη φτωχή μοδιστρούλα που από εσένα περιμένει για να μπορέσει να παντρευτεί; Γιατί ξέρεις τι θα σήμαινε  γι αυτήν να άρχιζαν ξαφνικά οι γείτονες  να αγοράζουν ρούχα καινούργια και επώνυμα αντί να επιδιορθώνουν τα παλιά τους;

Η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα όλα αυτά δεν τα είχε καθόλου συνυπολογίσει, αλλά και  ούτε είχε σχηματίσει για τον εαυτό της  κάποια ιδέα σπουδαιότητας  σαν κι αυτή που της περιέγραφε τώρα ο παπάς.

Γι αυτό άρχισε να αντιμετωπίζει πιο θετικά το αίτημα του παπά να ξαναγίνει αυτό που ήτανε. Αν είναι να τη χρειάζεται ο κόσμος, ας κάνει ένα καλό ακόμα, αν και το να ματιάζεις για να κάνεις κάποιο καλό δεν είναι μάλλον κάτι που θα σε ευχαριστεί, σκέφτηκε.
Εκεί όμως που ο παπάς έδωσε πραγματικά ρέστα και την έκανε να αλλάξει εντελώς τη στάση της πάνω στο θέμα, ήταν όταν της περιέγραψε όλες εκείνες  τις αντιδράσεις των καθημερινών ανθρώπων της γειτονιάς της που είχαν μάθει για την πρόθεσή της να σταματήσει να ματιάζει τον κόσμο και άρχισαν να αγανακτούν.

Ακόμα και οι γείτονές σου διαμαρτύρονται, της λέει. Μετά από τόσα χρόνια γάμου αντρόγυνα να πρέπει να ξανακάνουν σεξ; Γιατί πώς να στο πω: ακόμα και οι πονοκέφαλοι που προκαλούσες ήσαν μια κάποια λύσις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου