Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η Αλίκη στη Χώρα των Ελλήνων

ΧρονογράφημαΥπάλληλοι ή αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιστήμονες ,καλλιτέχνες και άνεργοι, πρόσωπα που αποφάσισαν, να αλλάξουν ζωή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να φτιάξουν ένα δικό τους σύμπαν πέρα ως πέρα φανταστικό, να διακριθούν εκεί μέσα και να ευημερήσουν.
Άνθρωποι καθημερινοί, γήινοι, συνηθισμένοι, που αντί να επιλέξουν τον αυτοαποκλεισμό από κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής επειδή έχουν χάσει την ελπίδα ακόμη και στην αλληλεγγύη μιας κοινωνίας που βυθίζεται στα δικά της προβλήματα, στις δικές της ονειροπολήσεις, αποφάσισαν να πετάξουν από τους ώμους τους όλο αυτό το βάρος και να απογειωθούν.

 Άνθρωποι σαν τον  Αλέκο που έχει πείσει τον εαυτό του ότι η όμορφη γειτόνισσα του είναι τρελά ερωτευμένη μαζί του.  Ή τον  Σπύρο που πιστεύει ότι έχει βρει μια μαθηματική εξίσωση για να πλουτίσει από το στοίχημα. Τη Μαρία που πιστεύει ότι  το μόνο που χρειάζεται για να αρχίσουν οι άντρες να τρέχουν ξωπίσω της είναι ένα δεύτερο μεταπτυχιακό . Το Νίκο που κερδίζει 20 δολάρια το μήνα κλικάροντας επί οκτώ ώρες την ημέρα διάφορα ιστολόγια και πιστεύει ότι με διπλάσια δουλειά μπορεί το κέρδος του να γίνει τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερο. Το Σπύρο που είναι παντρεμένος με μια γυναίκα από την Νέα Υόρκη , την οποία δεν  έχει δει ποτέ εκτός διαδικτύου. Τη Γεωργία που έχει δει την απήχησή της στα κοινωνικά δίκτυα να ανεβαίνει κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα και αναρωτιέται αν θα μπορούσε να το μετουσιώσει αυτό σε επαγγελματικό κέρδος. . Το Στέλιο  που ονειρεύεται να γίνει δημοτικός σύμβουλος για να κερδίζει άκοπα μερικά κατοστάρικα και  που έχει  ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 Ένας κόσμος φαντασιώσεων που καθόλου δεν υστερεί σε μυθολογικό βάρος από τον φανταστικό κόσμο των κορυφαίων καλλιτεχνών. Ένας κόσμος όπου ο χρόνος είναι απεριόριστος, και όλα τα προβλήματα λύνονται κατά ένα μαγικό τρόπο. Όπου η μετανάστευση και η προσφυγιά για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους δε θα πάρει ποτέ διαστάσεις τραγωδίας.  Όπου η ανεργία δεν είναι πληγή αλλά μια ευκαιρία να αδράξει κανείς τον ελεύθερο χρόνο του και να πέσει με μια βουτιά στην τεράστια τσουλήθρα που μπορεί να οδηγήσει κανένα από τα δύσβατα μονοπάτια ενός ιαπωνικού θρίλερ μέχρι τον μαγικό κόσμο των πορνό, της μόνιμης εγγυημένης αγάπης.  Ένας κόσμος ονειρικός όπου οι άνθρωποι καβαλάνε λέξεις και σύμβολα και πετάνε μέχρι τα όρια του ήλιου, ακολουθώντας ετικέτες και πολύχρωμες ταμπέλες, χωρίς τις οποίες αισθάνονται τυφλοί και απροστάτευτοι.

 Εκατομμύρια τέτοιες  εικόνες  ανθρώπων-που μπορεί να είμαστε εμείς-μας δημιουργούν σήμερα ένα νέο μυθολογικό τοπίο. Για την ακρίβεια, μια νέα συλλογική φαντασίωση που αναδεικνύεται στην πιο ισχυρή μυθολογία της εποχής μας, μέσα από μια εναλλακτική πραγματικότητα φτιαγμένη από τα ίδια μας τα χέρια για να μοιάζει όσο γίνεται πιο οικεία και  κατανοητή  σε μας και στα μεγέθη μας.
Χωρίς περίπλοκα νομοθετικά πλαίσια και ακατανόητες παρεμβάσεις. Ένας κόσμος που δεν απαιτεί τίποτα από κανένα. Και που αντίθετα ανοίγει διάπλατα τα φτερά του και προσκαλεί τους πάντες να εμβαθύνουν στη γοητεία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου