Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η μεταρρύθμιση που θα άλλαζε τα δεδομένα(ΣΧΟΛΙΟ)

Σχόλιο. Σε κάποιο από τα κλασικά παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας υπήρχε μία μπέρτα που όταν τη χρησιμοποιούσε κάποιος γινότανε αμέσως αόρατος. Στη σημερινή εποχή τη συμβολική εκείνη μπέρτα τη φοράει ο μεγάλος πλούτος, ώστε να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανιχνευθεί από ελεγκτικούς μηχανισμούς και κατόπιν να φορολογηθεί. Φυσικά η βασική αιτία είναι ότι η πολιτική βούληση δεν είναι ποτέ τόσο ισχυρή όσο θέλει να δείχνει και γι αυτό συχνά καταφεύγει στην ευκολία της μοιρολατρίας. 

Γιατί τελικά δεν έχει απολύτως καμιά  σημασία με ποιον συντελεστή θα φορολογήσεις τον μεγάλο πλούτο, όταν δεν είσαι σε θέση να αγγίξεις το αφανές σκέλος του. Σε μια συντηρητική, λοιπόν, Ευρώπη, για την οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ  έγραφε στο βιβλίο του, ότι οι ηγέτες της του απαντούσανε επί οικονομικών στοιχείων με ρήσεις από την Αγία Γραφή, το βάρος της συντήρησης του κράτους πρόνοιας πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των αυτονόητων μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Πιθανότατα αν ξύσει κανείς κάτω από το δέρμα της κυρίαρχης στην Ευρώπη πολιτικής τάσης, να συναντήσει  και κάποιο μήνυμα βιβλικού χαρακτήρα, όπου  ο κόσμος μας θα είναι φτιαγμένος όπως τον σχεδίασε ο θεός. 

Αυτό από μόνο του αποτελεί τον πυρήνα μιας τεράστιας διαρθρωτικής και σχεδόν θεσμοθετημένης κοινωνικής αδικίας. Έτσι, όσοι υπολογισμοί  κι αν αφορούν κρίσιμα οικονομικά μεγέθη περιορίζονται σε μια προσπάθεια αναδιανομής του φανερού πλούτου και μόνο. Αυτός είναι ο πλούτος που υπερφορολογεί ακόμη και ο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, που μας  εντυπωσίασε στην αρχή της θητείας του με το σθένος που έδειξε απέναντι στο κεφάλαιο της χώρας του.. Και αναφέρομαι στον Ολάντ επειδή ήταν αυτός που εχθές ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να κάνει τους πλούσιους Έλληνες να πληρώσουν. Είναι μάλιστα τόσο σημαντική αυτή η μεταρρύθμιση που δυνητικά θα μπορούσε να αφήσει ικανοποιημένους από τον Λαφαζάνη μέχρι τον Σόιμπλε. Και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι κάτι πραγματικά έχει αλλάξει στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου