Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Χαμηλές προσδοκίες από τη σύνοδο για το Μεταναστευτικό

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν στον διεθνή τύπο διπλωματικές πηγές, ο στόχος της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής είναι μια σύντομη στοχευμένη δήλωση που θα τονίζει σε πια σημεία μπορούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν αμέσως δράση για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξει συμφωνία σήμερα το βράδυ ανάμεσα στα 28 μέλη της ΕΕ για την χρηματοδότηση των χωρών που συνορεύουν με την Συρία και έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Αυτές οι χώρες είναι η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία, ενώ σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης απαιτούνται γύρω στα 300 εκατομμύρια για να διασφαλίζεται η πλήρης σίτιση των προσφύγων.

Επίσης η σημερινή συζήτηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και με τη λειτουργία κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ειδικά στην Ελλάδα όπου χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά σε σχέση με την Ιταλία υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν αναφέρει ότι έχουν σταλεί κλιμάκια ειδικών για να είναι τα Κέντρα Υποδοχής σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου