Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η «συστημική» προπαγάνδα ατσαλώνει τη θυμωμένη ψήφο


Η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν απλώς η επιβεβαίωση του τι διαφαίνεται ότι κομίζει στην ιστορία των Εθνών η συστηματική αποβιομηχάνιση της Δύσης.
Μετά και τη φαντασμαγορική προεκλογική περίοδο, ο κουρνιαχτός της νέας εποχής, καλύπτει τα δάκρυα των ηττημένων και προκαλεί το μούδιασμα του υπόλοιπου κόσμου…. χωρίς βέβαια να αποτινάσσει ούτε κατά κεραία, τις σκληρές θεμελιώδεις αξίες του καπιταλισμού.
Απαιτώντας περισσότερους περιορισμούς, καθαρότητα, κλειστότητα και περιχαράκωση,  τα τρομαγμένα από τη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, εκατοντάδες εκατομμύρια εξοργισμένων ανά τον κόσμο πολιτών,  κινούνται σχεδόν υπνωτισμένα προς την άκρα δεξιά. Ακολουθώντας τη  νέα τάση που εισάγεται τελευταίως από τις ΗΠΑ και θέλει την υπάρχουσα πολιτική τάξη να μπορεί να μεταστρέφεται κατά το δοκούν, αγνοώντας ηθικούς περιορισμούς και κανόνες , μιας και η ψήφος των πολιτών είναι κατά κανόνα αντισυστημική, δηλαδή «τιμωρητική» του υπάρχοντος συστήματος και όχι δεσμευτική απέναντι στις προεκλογικές εξαγγελίες, οι πολίτες φτάνουν μπροστά στις κάλπες με θολωμένη την κρίση. Πάνω απ όλα όμως εμφορούνται από μια εντελώς νέα συλλογιστική, που θέλει το κακό να μην αποτελεί τη μήτρα του χειρότερου και την αλλαγή του κόσμου να μην μπορεί να εμποδίσει το γκρέμισμά του.. Ταυτόχρονα, η αποτυχία των ΜΜΕ να χειραγωγήσουν το αφηνιασμένο κοινό μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πανωλεθρία των opinion leaders  και της ShowBiz στο σύνολό της. Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι αναμφίβολα η θυμωμένη ψήφος  ατσαλώνεται περισσότερο από τη συστημική προπαγάνδα, κάτι για το οποίο θα έπρεπε το πρόσφατο ελληνικό παράδειγμα να μας είχε προετοιμάσει.

Με απλά λόγια, ακόμη κι αν ο Τραμπ, μπορέσει να κάνει την περίφημη κωλοτούμπα που όλοι περιμένουν χωρίς μάλιστα να το σκεφτεί δεύτερη φορά, προκειμένου  να αποδράσει από τις επικίνδυνες εξαγγελίες του, είναι μάλλον δύσκολο να ξεφύγει από την απρόβλεπτη ιδιοσυγκρασία του. Το Obamacare , ένα πρόγραμμα στοιχειωμένη παρακαταθήκη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, που έδωσε πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και περίθαλψης σε περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς, θα πρέπει λογικά από σήμερα να θεωρείται παρελθόν. Πέραν αυτού,  έστω και κάποιες σπασμωδικές κινήσεις αυτού του ανειδίκευτου ηγέτη με ταλέντο να διχάζει τα πλήθη που τον παρακολουθούν είναι αρκετές για να θολώσουν ακόμα περισσότερο τη μεγάλη εικόνα του κόσμου.
 Γι αυτό ο ήδη επιβαρυμένος πλανήτης αντιμετωπίζει ακόμα μια πραγματική απειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου