Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Η Τέλεια Ομορφιά (La Grande Bellezza)

Στην «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο ένας έμπειρος δημοσιογράφος και ταυτόχρονα συγγραφέας  ενός και μοναδικού, ωστόσο βραβευμένου βιβλίου, o Τζέμπ Γκαμπερντέλα, ο επικαλούμενος «βασιλιάς» των κοσμικών, περιπλανιέται άσκοπα μέσα στις ομορφιές της αιώνιας Ρώμης, παρατηρώντας πάνω στα αρχαία αγάλματα τους λεκέδες της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο κύκλος του, αποτελούμενος κυρίως από ανθρώπους της ανώτερης τάξης, διανοούμενους και καλλιτέχνες, ενοικιαζόμενους ευγενείς, συγγραφείς που έχουν χάσει τον οίστρο τους μέσα στη νωθρότητα, εκδότες και προαγωγούς, διοργανωτές εκδηλώσεων και διάσημους συλλέκτες, του προκαλεί αποστροφή και αηδία. Προσπαθώντας, να αντλήσει υλικό για ένα δυνητικά καινούργιο βιβλίο αρχίζει να «σκανάρει» φίλους και παλιούς γνωστούς, καταλήγοντας στον πυρήνα της αποστροφής του για το ανθρώπινο είδος. Ταυτόχρονα, όμως με την επιθυμία του να χαλάει τα πάρτι και τις εκκεντρικές συνεστιάσεις των ομοίων του, αυτός ο εκλεπτυσμένος μισάνθρωπος, φαίνεται ότι συμπάσχει με μια μερίδα συνανθρώπων του που αναζητά ένα στήριγμα για να αντέξει το βάρος της καθημερινής φθοράς.

Αξιοποιώντας στο έπακρο, χάρη στους εξαιρετικούς φωτισμούς και την πληθωρική του σκηνοθεσία,  τους πολιτιστικούς θησαυρούς  και το εκθαμβωτικό μωσαϊκό του ρωμαϊκού τοπίου, ο Παόλο Σορεντίνο,μέσα από μια παράσταση μαγείας, μας οδηγεί σ ένα νωχελικό ταξίδι  αυτογνωσίας  στην ψυχή του Τζεπ Γκαμπερντέλα, ενός ηλικιωμένου άντρα με ακαταμάχητη γοητεία, που νιώθει εξαντλημένος από τον τρόπο ζωής του και τη διαρκή αναζήτηση της τέλειας ομορφιάςη, προσπαθώντας  να καταλάβει αν αξίζει τον κόπο να ξαναπιάσει το γράψιμο.
 Η βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας το 2014, ταινία του Πάολο Σορεντίνο , είναι κυριολεκτικά απολαυστική τόσο για το μάτι και το αυτί  όσο και για την ψυχή. Χωρίς να κουράζει το κοινό, του  βάζει δύσκολα και τελικά τα καταφέρνει. Το δε ψυχολογικό βάθος της  σε καθηλώνει. «Τα  τρενάκια στα πάρτι της Ρώμης είναι τα καλύτερα γιατί δεν πάνε πουθενά» λέει ο Τζεπ στην κορύφωση ενός τέτοιου πάρτι. Λίγο αργότερα θα ζητήσει πνευματική καθοδήγηση από ένα καρδινάλιο που προορίζεται για επόμενος πάπας και εκείνος θα τον διακόψει προκειμένου να κάνει έναρξη σ ένα κυνήγι ασβού.

Τελικά, στη σύγχρονη Ρώμη, την ώρα που οι τουρίστες καταρρέουν από την πολλή γοητεία που συναντούν, η ανώτερη τάξη  δοκιμάζει τη γεύση της απόγνωσης και της απελπισίας που συνεπάγεται η ραγδαία παρακμή της, νιώθοντας ανεξήγητα εγκλωβισμένη μέσα στην τέλεια ομορφιά της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου