Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Arrival


Η ξαφνική άφιξη δώδεκα παράξενων  αντικειμένων την ίδια στιγμή σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη ταράζει τα νερά της γήινης καθημερινότητας με την ισχύ κρούσης των πολεμικών μηχανών να παίρνει μπρος. Την ώρα που η Κίνα, ανίκανη να μετακινηθεί από τις αγκυλώσεις της, αποφασίζει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του απρόσκλητου εισβολέα, μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων και στρατιωτικών επιχειρεί να βρει ένα κώδικα επικοινωνίας με τα παράξενα εξωγήινα πλάσματα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι μερικές φορές η καλοπροαίρετη αντιμετώπιση είναι ό,τι πρέπει για βαρυσήμαντα ζητήματα.

Ο Ντένις Βιλνέβ επιστρατεύει κάθε τέχνασμα προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της ακινησίας, φέρνοντας στην επιφάνεια την κρυμμένη δύναμη των λέξεων. Το αποτέλεσμα είναι ένας θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης, ως παράγοντα επιβολής της ειρήνης, μέσα από τη διαρκή και ακατάπαυστη διαδικασία της επικοινωνίας. Η υπέρ- σκηνοθεσία του Βίλνεβ ευθύνεται ωστόσο και για τις αδυναμίες της ταινίας. Η απεικόνιση των σχέσεων του επιστημονικού προσωπικού με τους εξωγήινους είναι ομολογουμένως ικανοποιητική, όμως οι φευγαλέες ματιές στο παρελθόν και το μέλλον των χαρακτήρων δεν αρκούν για μια ολοκληρωμένη σκιαγράφησή τους.
Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ντένις Βίλνεβ (Arrival), διαθέτει δύο επιπλέον υπεραξίες: τη στυλιζαρισμένη φωτογραφία του Μπράντφορντ Γιανκ που δημιουργεί μια καθηλωτική, φουτουριστική ατμόσφαιρα και τη λυρική μουσική του Ισλανδού συνθέτη Γιόχαν Γιόχανσον που έχει επιμεληθεί το soundtrack της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου