Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ό,τι βρεις δικό σου (Finders Keepers-Stephen King)


Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να δηλώσω εντυπωσιασμένος από την καλολαδωμένη επιχείρηση που ονομάζεται «Στέφεν Κινγκ», όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το ευχαριστήριο σημείωμα του ίδιου του συγγραφέα στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του. Επιμελητές έκδοσης, διορθωτές προσχεδίου, τελικοί διορθωτές, βοηθός συγγραφέα, ερευνητής, επιμελητής τίτλου, εκδότης, ατζέντης, διευθυντές και διευθύντριες γραφείων σε διάφορες πόλεις της Αμερικής αποδεικνύουν έμπρακτα και δέχονται με ικανοποίηση τις ευχαριστίες του συγγραφέα για  τη συμβολή τους, είτε  σε κάθε σελίδα του βιβλίου “Finders Keepers-ετ: Ότι βρεις δικός σου» είτε στη γενικότερη προώθηση του πιο επιτυχημένου εμπορικά εδώ και μερικές δεκαετίες Brand στο χώρο του λογοτεχνικού θρίλερ.
Ναι, τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν εδώ και καιρό  αλλάξει και στον τρόπο παραγωγής του μυθιστορήματος , με συνέπεια   ο συγγραφέας, λειτουργώντας σαν κανονικός εργοδότης, εκτός από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που δεν ξέρω καν αν αποτελεί ακόμα προτεραιότητά του, να πρέπει να  φροντίσει τόσο για τους άμεσους συνεργάτες του όσο και για τα κέρδη της επιχείρησής του.
Στο «Ό,τι βρεις δικό σου» ο Στέφεν Κινγκ ράβει το γνώριμό κοστούμι του στα μέτρα του σημερινού αναγνωστικού κοινού: αγωνία, συγκίνηση, τρόμος, ανακούφιση είναι συστατικά που αναγνωρίζονται στην αφήγησή του και δένονται μεταξύ τους μ έναν εξαιρετικό ρυθμό.
Άλλωστε, η δύναμη της αφήγησης, είναι ό,τι χαρακτηρίζει περισσότερο τον Αμερικανό συγγραφέα. Κι αυτή είναι και το μεγαλύτερο προσόν του βιβλίου. Η ικανότητα του να σε κάνει διαρκώς να αναρωτιέσαι για το τι θα συμβεί μετά… Ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνει την ιστορία του, δημιουργώντας μια, γεμάτη νάρκες γέφυρα, ανάμεσα στην ακούραστη φαντασία και την  πραγματικότητα.
Στο «Ό,τι βρεις δικό σου» , που είναι στην ουσία  ένα συνηθισμένο, σχεδόν τυποποιημένο θρίλερ,  για την αναζήτηση των πραγμάτων που μετράνε πραγματικά στη ζωή,  πρωταγωνιστούν δύο άνθρωποι διαφορετικής γενιάς. Και οι δύο όμως έχουν εμμονή με τον συγγραφέα Τζον Ρόθστιν.
Ο  ένας είναι, ο Μόρις Μπέλαμι, που τον έχει σκοτώσει για να αποκτήσει τα πολύτιμα σημειωματάριά του, που περιέχουν τουλάχιστον ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα.
Ο άλλος είναι ο νεαρός Πιτ, παιδί μιας δυσλειτουργικής οικογένειας που ταλανίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα και που βρίσκει κοντά στο σπίτι του ένα θαμμένο μπαούλο που περιέχει πολλά χρήματα και τα σημειωματάρια του Ρόθστιν.
Οι εμμονές όμως των δύο ανθρώπων , μαζί με τη σφοδρότητα της ανάγκης που προκύπτει κάθε φορά, αποτελούν μια τρομακτική κινητήριο δύναμη για  τις πράξεις τους. Και ταυτόχρονα έναν παραμορφωτικό φακό που τους εμποδίζει να ανακαλύψουν  τι είναι αυτό που μετράει πραγματικά στη ζωή και τι όχι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου