Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της αμάθειας

Δεν υπάρχει σχεδόν καμιά φυσική, πνευματική, ή άλλη δημιουργική δραστηριότητα, κατά την οποία η συμβουλή αυτή να μη μετράει.

Μαγειρική, αθλητισμός, χορός, τέχνη. Το πιο πιθανό είναι να δεις ανθρώπους που τείνουν  να συγκεντρώνονται  σε οτιδήποτε γνωρίζουν καλά και  έχει κάποια σημασία για εκείνους.

Η αμάθειά μας, όμως, είναι ένας καινούργιος κι ανολοκλήρωτος κόσμος,  ένα παράλληλο σύμπαν που περιμένει από εμάς να παρασιτήσουμε , όπως παρασιτούμε εναντίον του πραγματικού μας κόσμου. Μια ανεξερεύνητη ίσως προέκταση της ίδιας της ζωής μας.

 

Ελπίζω, η μεταφορά να έχει γίνει κατανοητή.

Η αμάθεια είναι ένα νέο επιστημονικό πεδίο. Υπάρχει κι ας μην είμαστε εκεί. Αλλάζει τη ζωή μας , με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Της ανήκουμε δε μας ανήκει.

Είμαστε όλοι άσημοι σ έναν πλανήτη διάσημο, όπου ο χρόνος δε μετριέται με τα χρόνια, αλλά με τη γνώση. Ώσπου, κάποια στιγμή έχεις τον πόθο να κοιτάξεις από πιο κοντά ό,τι δε γνωρίζεις κι ό,τι αψηφάς.  ‘Ετσι, όλο σου το Είναι μετατοπίζεται και διαμορφώνεις ένα νέο ψυχισμό εκτοξεύοντας τον φόβο και την καχυποψία.

 Η σύνθεση των νέων γνώσεων, τότε, γίνεται μια διαδικασία αργή και βασανιστική. Οι δε συνέπειες της καινούργιας σου προσέγγισης είναι διαρκείς και μεταβαλλόμενες. Ο φόβος, όμως, που ένιωθες να δηλητηριάζει την κοινωνία εξακτινώνεται και επιστρέφει σαν μια μεστή ανάμνηση.

Δεν παρατηρείς, ούτε αφηγείσαι απλώς τα γεγονότα. Τα ξαναζείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου