Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Joyland 2022

Joyland 2022. Κριτική ταινίας

Ο Χάιντερ Ράνα είναι ο μικρότερος από τους δύο γιους ενός αυστηρού αρχών  ανάπηρου ηλικιωμένου  άντρα, που  όχι μόνο παραμένει άτεκνος, την ώρα που ο αδελφός του ετοιμάζεται να υποδεχθεί το τέταρτο παιδί του αλλά και άνεργος, αναλαμβάνοντας τις δουλειές του νοικοκυριού, ενώ η γυναίκα του εργάζεται ως μακιγιέζ . Μια μέρα ο Χάιντερ θα πιάσει δουλειά στο σόου μιας Τρανς σ ένα ερωτικό χοροθέατρο, κρύβοντας απ όλους ότι έχει προσληφθεί ως χορευτής. Αντίθετα θα ισχυρισθεί  πως έχει αναλάβει διευθυντικά καθήκοντα με πολύ καλό μάλιστα μισθό, υποχρεώνοντας, χωρίς να το θέλει ο ίδιος, τη γυναίκα του να εγκαταλείψει την αγαπημένη δουλειά της, προκειμένου να βοηθήσει τη συνυφάδα της στην ανατροφή των τεσσάρων της παιδιών.




 

Επιχειρώντας,  με χειρουργική ακρίβεια ,μια εγκάρσια τομή στα δύσβατα μονοπάτια της αυστηρής πατριαρχικής, μουσουλμανικής καθημερινότητας,  η ευαίσθητη αλλά και αριστοτεχνικά γυρισμένη ταινία του Πακιστανού σκηνοθέτη Σαίμ Σαντίκ, περιγράφει, μέσα από την ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα,  την ψυχολογική αδυναμία θυτών και θυμάτων, ανδρών και γυναικών, κάθε ηλικίας και κάθε προέλευσης να ξεφύγουν  από τη προδιαγραμμένη ροή μιας κοινωνική ζωής που σχεδιάστηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους και υλοποιείται, παρά τη θέλησή τους και με απόλυτη απροθυμία εκτέλεσης ενός «θεϊκού» πλάνου, που  συμπιέζει και καταπολεμά μέχρι ηθικής και βιολογικής εξόντωσης κάθε απόπειρα ανάδειξης της αληθινής ανθρώπινης φύση .

 

Η ταινία Joyland του Πακιστανού σκηνοθέτη Σαίμ Σαντίκ απέσπασε τον Queer Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο της επιτροπής του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Κανών.

Την ίδια ώρα, κι ενώ αποτελεί την επίσημη εθνική υποψηφιότητα στα διεθνή Όσκαρ,  η προβολή του “Joyland  έχει απαγορευθεί στο Πακιστάν.

 

Joyland, Πακιστάν 2022, Σκηνοθεσία: Σαίμ Σαντίκ, Διάρκεια: 126, Διανομή:Cinobo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου