Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

O Θεός ελέφαντας ( The Elephant God / Joi Baba Felunath 1978)

Ο ντεντέκτιβ Φελούντα είναι ένα δημιούργημα της φαντασίας του σκηνοθέτη Σατγιαζίντ Ρέι, ο οποίος εμφορούμενος από την αγάπη του για τον Σέρλοκ Χολμς και την παραδοσιακή δυτική αστυνομική  λογοτεχνία, έφτιαξε αυτόν τον χαρακτήρα, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε πάνω από 30 διηγήματα και βιβλία του.

Απ όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω ο ντεντέκτιβ Φελούντα εμφανίζεται για πρώτη και τελευταία φορά στη μεγάλη οθόνη, στον «Θεό Ελέφαντα» έγχρωμη ταινία παραγωγής 1978.




Πρόκειται για μια πολύ  ενδιαφέρουσα καταγραφή του σημείου καμπής στο οποίο βρίσκεται μια κοινωνία  που  αρχίζει να δέχεται κατά κύματα τις επιρροές της δυτικότροπης κουλτούρας ,  προσπαθώντας  να διατηρήσει στο ακέραιο τις άκαμπτες παραδόσεις και την εσωτερικότητα της Ανατολής.

Στο «Θεό Ελέφαντα» παρακολουθούμε τον ντεντέκτιβ Φελούντα να βρίσκεται σε διακοπές στο Βαρανάσι μαζί με τον βοηθό του, τον Ταπές και τον συγγραφέα βιβλίων μυστηρίου, Γκανγκούλι, όταν συναντάει το γιο της οικογένειας Γκονσάλ, ο οποίος,  έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του γέροντα πατέρα του, τον προσλαμβάνει προκειμένου να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός πολύτιμου οικογενειακού κειμηλίου, του χρυσού αγαλματιδίου του θεού Γκανέσα.

 

Η ταινία είναι ευχάριστη και απρόβλεπτα διασκεδαστική, κινούμενη ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό, την πλούσια ινδική μυθολογία και την αναδυόμενη αμερικανική ποπ κουλτούρα, πολύχρωμη, χιουμοριστική και ταυτόχρονα έντονα κριτική απέναντι στις άκαμπτες δομές της ινδικής κοινωνίας,  που αποδέχονται τον παθητικό, σχεδόν διακοσμητικό ρόλο των γυναικών της επαρχίας, ως μια αδιαμφισβήτητη μοιρολατρική πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου