Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Ταπεινές ανταμοιβές

Να τον έχω συναντήσει ξεμέθυστο, όχι δε θυμάμαι . Πάντα, όμως,  να ανταποκρίνεται στη συζήτησή μας με περίσσια  συναίσθηση και αξιοπρέπεια.

Είναι  διαρκώς μεθυσμένος ακόμα στη δουλειά του, όμως  κανένας εργοδότης του  δε θα τολμούσε να τον αντικαταστήσει,  καθώς  δε θα έβρισκε ποτέ καλύτερό του.

Ούτε στο σπίτι του  επέστρεφε νηφάλιος. Απέναντι, όμως, σε οποιαδήποτε, πρόκληση, ήταν παρόν και δεν άφησε, ποτέ  την οικογένειά του «ξεκρέμαστη.»

 Η γυναίκα του θα σου πει ότι  δεν τους έλειψε κάτι από το σπίτι.  Και πως ούτε από την ίδια έλειψε η φροντίδα και το χάδι του συζύγου . Έστω κι αν εκείνος επέστρεφε  σπίτι μεθυσμένος.

Τα δυο παιδιά του θα σου πουν ότι είναι ο καλύτερος πατέρας του κόσμου. Ότι  ασχολήθηκε τόσο μαζί τους, όσο δεν μπορεί κανείς  να φανταστεί. Ότι έπαιξε πολύ μαζί τους , ότι  τα γύρισε από εδώ κι από εκεί να δούνε πράγματα και να αποκτήσουνε όμορφες συνήθειες ,  χωρίς να έχει λείψει από καμιά σημαντική στιγμή της ζωής τους . Έστω κι αν το φιλί του μύριζε  ούζο ή κρασί, ήταν πάντοτε εκεί.

Τις προάλλες, που  τον συναντώ στο δρόμο  είναι  μεθυσμένος αλλά χαρούμενος. Μου λέει ότι η κόρη του έχει τελειώσει πρόσφατα το πανεπιστήμιο και  θέλει  να της κάνει ένα όμορφο δώρο ως ανταμοιβή. Γι αυτό, ζητά τη γνώμη μου.

Το μυαλό του πηγαίνει στην αγορά ενός κινητού. - Εσύ τι λες; με ρωτάει.

Αμέσως θυμάμαι την παραδοσιακή τακτική που ακολουθούν οι γιαπωνέζοι επιχειρηματίες  στις επιχειρήσεις τους αλλά  κατά κάποιο τρόπο και στις οικογένειές τους . Αυτοί ,  προκειμένου  να επιβραβεύσουν τον καλύτερο υπάλληλο της χρονιάς, του προσφέρουν ως ανταμοιβή μια κούπα ή μια γραβάτα.  Κάτι που,  προσδίδει στον υπάλληλο μεγάλο γόητρο μεταξύ των συναδέλφων του, και θεωρείται τεράστια τιμή για εκείνον που το δέχεται.

Του εξηγώ, στα γρήγορα,  όλο αυτό το περίεργο για τους δυτικούς  σκεπτικό: Ότι δηλαδή  «οι πλούσιες επιβραβεύσεις οδηγούν τους ανθρώπους να κάνουν τα πράγματα για τους λάθος λόγους. Ενώ  οι ταπεινές επιβραβεύσεις, διεγείρουν το συναίσθημα  ενισχύοντας το κίνητρο  τους,  την ώρα που  βοηθούν τους ανθρώπους  να συσχετιστούν με πιο ηθικό και ειλικρινή τρόπο με τους συνανθρώπους τους .  Κάτι που τελικά, ενισχύει τις δεσμεύσεις,  δημιουργώντας αξέχαστες στιγμές.

Για να καταλήξω: Αν θες τη δική μου γνώμη,  κάτι ταπεινό θα σε συμβούλευα να της πάρεις: Ίσως, ένα καλό φουλάρι,  ένα όμορφο καπελάκι, ή ένα καλοσχεδιασμένο μπλουζάκι,  σε γενικές γραμμές κάτι αυτού του οικονομικού μεγέθους. Που να είναι  ταυτόχρονα, όμορφο, προσεγμένο, ψαγμένο, αλλά όχι πολύ ακριβό. Να δείχνει ότι ασχολήθηκες λιγάκι. Αυτό είναι που κάνει αξέχαστες τις ταπεινές ανταμοιβές.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου