Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Κορσές (Corsage) 2022

Κορσές 2022

Ψυχικά και σωματικά εξαντλημένη από το πρωτόκολλο, την αδιαφορία και την υποκρισία της αυτοκρατορικής ζωής, η αυτοκράτειρα Σίσι κλείνει την παραμονή των Χριστουγέννων του 1877 τα σαράντα της χρόνια, προσπαθώντας να συμβιβαστεί με τον κορσέ που συνεχώς στενεύει πάνω στη ζωή της. Τον κορσέ της ηλικίας, της ελευθερίας, της εμφάνισης, που θέλει να τη μετατρέψει από δημοφιλή γαλαζοαίματη σ ένα άβουλο και ταυτόχρονα βολικό εξάρτημα του παλατιού, αποστερώντας της κάθε περιθώριο ελιγμών, κάθε δυνατή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προσδώσει σκοπό και ταυτότητα στη θλιβερή καθημερινότητά της.

                                                   

Η ταινία της Μαρί Κρόιτσερ είναι εξαιρετικά ισορροπημένη μεταξύ της φόρμας που τέρπει τις αισθήσεις του ματιού, αναπαριστώντας αβίαστα το κλίμα της εποχής με πανέμορφες συνθέσεις και ειλικρινείς ερμηνείες, και του βαθιά δραματικού και κωμικά υπαινικτικού περιεχομένου, που αναδεικνύει την υπαρξιακή απόγνωση στην οποία βρίσκεται μια ιστορική προσωπικότητα που βλέπει τα περιθώρια της να στενεύουν.

 

Η βιογραφία εποχής της Μαρί Κρόιτσερ, βραβευμένη στο τμήμα ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών για την ερμηνεία της Βίκι Κριπς αποτελεί επίσημη υποβολή της Αυστρίας για τα φετινά  Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου