Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Το κλάμα βγήκε απ τον παράδεισο

Πόσο ανόητα του φαίνονταν όλα εκείνα τα ψευτο-ευαίσθητα ενσταντανέ με τους συνομήλικους του ηλικιωμένους που έβγαζαν βόλτα τα εγγόνια τους πάνω στο καροτσάκι, όταν τα έβλεπε στους άλλους. Αλλά τώρα, που όχι απλώς δεν τά βλεπε στους άλλους, αλλά τα βίωνε κι ο ίδιος, όλα εκείνα δεν του φαίνονταν απλώς ανόητα, αλλά ανυπόφορα και σχεδόν καταθλιπτικά .

Κι ένας παππούς, που κάθε άλλο παρά  απολαμβάνει τη βόλτα που βγάζει τον εγγονό του, δεν αργεί να γίνει αντιληπτός ακόμα κι από το πιο αδιάφορο βλέμμα.

Όμως, δεν ήταν το είδος του ανθρώπου που θα εξέφραζε απευθείας την όποια δυσαρέσκειά του. Ούτε κάποιος που θα ξεσπούσε πάνω σε ένα άτυχο παιδί, απλώς επειδή δεν ήθελε να περάσει λίγες ώρες μαζί του. Μόνο, θα  κατσούφιαζε καθόλη τη διάρκεια της αγγαρείας του και δε θα έβγαζε κουβέντα.  Όμως μέσα του, θα έβραζε, τόσο για τα πεθερικά του που το ξεκαθάρισαν από την άρχη ότι χρόνο για νταντέματα εγγονιών δεν είχαν όσο και για τη γυναίκα του που βρήκε να την πιάσει  η μέση της μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, εν μέσω ΕURΟ 24.

 

Αλλά, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, όταν ο παππούς κατάλαβε ότι αυτό το καροτσάκι δε θα χωρούσε ποτέ ούτε στο πεζοδρόμιο του πρακτορείου του ΟΠΑΠ  ούτε καν στο καφενείο. Γιατί κάπως έτσι αντιμετώπιζε την υποχρέωσή του. Σαν να έπρεπε για μερικές ώρες να σπρώχνει ένα καροτσάκι που τύχαινε πάνω του να βρίσκεται ο εγγονός του.

 

Όμως, δεν το έβαζε κάτω. Γι αυτό και  περνούσε πρώτα απ όλα από το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ κι έπαιζε στα γρήγορα ένα ΣΟΥΠΕΡ 3 προκειμένου να τσεκάρει την καλοτυχία του εγγονού. Μετά έκανε ένα γρήγορα πέρασμα από το καφενείο και σε κάποια από τις επόμενες γύρες θα ξαναγύριζε στο πρακτορείο για να παίξει κάτι άλλο, μέχρι και λίγο πριν επιστρέψει στο σπίτι όποτε και θα έκανε ένα τελευταίο πέρασμα για να τσεκάρει τα αποτελέσματα της ημέρας.

Όταν, όμως αντιλήφθηκε, με τη βοήθεια φυσικά των υπόλοιπων θαμώνων, γιατί ο ίδιος σημασία δεν έδινε, ότι αυτό το παιδί ήταν συνέχεια χαμογελαστό, δεν άργησε να το προσδώσει το επίθετο γκαντέμης.

Οι θαμώνες φυσικά γελούσαν με όσα άκουγαν , περισσότερο όμως όταν συνειδητοποιούσαν ότι ο παππούς δεν έκανε χιούμορ, αλλά όλα τα εννοούσε όλα πλήρως.

Ώσπου μια μέρα το παιδί άρχισε να πλαντάζει στο κλάμα. Κι  έκλαιγε το καημένο με μαύρο δάκρυ, ίσως επειδή είχε αρχίσει να βγάζει δοντάκια. Κι εκεί που λες ότι κάθε λογικός άνθρωπος, θα πανικοβαλλόταν από το ασταμάτητο κλάμα ενός παιδιού και θα το γύριζε αμέσως  πίσω στη γιαγιά του, εκείνος άλλαξε επιτόπου πορεία κι  έσπρωξε ξανά το καροτσάκι προς το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ. Εκεί, όπου τον περίμενε μια τεράστια έκπληξη.

 

Πρώτα απ όλα, ο παππούς αποφάσισε να τα παίξει όλα μαζεμένα τα παιχνίδια που έπαιζε καιρό. Έτσι,  κι όσο ο πιτσιρικάς πλάνταζε στο κλάμα ο παππούς, συμπλήρωσε πρώτα ένα δελτίο στοιχήματος, μετά αγόρασε  ένα LOTTO, και τέλος ξαναθυμήθηκε το Λαϊκό Λαχείο που κληρωνόταν το απόγευμα. Αγόρασε κι ένα ξυστό, έπαιξε κι ένα Σουπερ 3, για να πάρει κάποια άμεση δόση φθηνής ντοπαμίνης και επέστρεψε το μεσημέρι στο σπίτι.

Τα αποτελέσματα του όμως ήταν εκπληκτικά.

Τελικά από αυτή την περίεργη μέρα ο παππούς κατήγαγε τα εξής κέρδη:

  3.000 ευρώ από το στοίχημα.

7.000 ευρώ από το Λόττο.

250 ευρώ από το λαϊκό λαχείο

400 ευρώ από το Ξυστό

Και 150 ευρώ από το Σούπερ Τρία.

Σύνολο:10.800 ευρώ σε ένα πρωϊ

 

Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα  που το παιδί απέκτησε ξανά τη διάθεσή του κι άρχισε και πάλι να χαμογελάει, επιδεικνύοντας σε όλους τα ταλαιπωρημένα του ούλα , ο παππούς παραδέχθηκε στην κόρη του ότι τα δικά του όριά  είχαν πια εξαντληθεί. Κι ειδικά τώρα που σταμάτησε να πονάει η μέση της γυναίκας του, και  δεν έβρισκε κάποιο λόγο να συνεχίσει ο ίδιος το ντάντεμα.

Άφησε, βέβαια, ένα παραθυράκι ανοικτό, να αναλάβει  ξανά το παιδί, σε περίπτωση που αυτό  είναι και πάλι κακόκεφο, ή υποφέρει από κάποιους πόνους και πλαντάζει στο κλάμα.

Κι αυτή, την έκρηξη ειλικρίνειας  του πατέρα της, η κόρη του, τελικά, την εκτίμησε σε απεριόριστο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου