Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η κόχη της ντροπής (Ισμαήλ Κανταρέ)


Ο πλέον διάσημος και πολυδιαβασμένος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας και ποιητής υπήρξε από τους πρώτους που με το έργο του αλληγόρησε κατά του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και απαγορεύτηκε στη πατρίδα του.
Η σύγχρονη Αλβανική κοινωνία και άλλα ευρύτερης ιστορικής σημασίας θέματα που άπτονται της ιστορικής διαδρομής της πατρίδας δεσπόζουν στο έργο τού πολυγραφότατου συγγραφέα που δεν διστάζει να έρθει σε ρήξη με τις αυταρχικές δομές και τους απαράβατους κανόνες των εξουσιών είτε αυτές προέρχονται από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς είτε από ένα άκαμπτο εθιμικό δίκαιο που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους.

Η γραφή του είναι πλούσια και πηγαία, εμπλουτισμένη πάντα με ατράνταχτα ιστορικά επιχειρήματα, ενώ συχνά στο λογοτεχνικό του ύφος συνδιαλέγονται με αρμονικό τρόπο το πραγματικό με το φανταστικό.

«Η κόχη της ντροπής» είναι ένα μυθιστόρημα δρόμου, με ιστορικό φόντο την χειμαζόμενη από έριδες και φίλιες αντιπαραθέσεις οθωμανική αυτοκρατορία, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνονται η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, η ηδονή της εξουσίας απέναντι σε οτιδήποτε ζωντανό ή νεκρό και ταυτόχρονα η ματαιότητα που την περιβάλλει.