Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS 24)

Για κανέναν ουσιαστικό στόχο σχετικά με τη μείωση αερίων θερμοκηπίου δεν δεσμεύτηκαν οι συμμετέχοντες στην συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που διεξήχθη στο Μπαλί (3-15 Δεκεμβρίου).

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, των ακτιβιστών για το περιβάλλον, αλλά κυρίως της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές δεν φαίνεται να εισακούστηκαν από τους συνέδρους, οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή λάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το ότι η Αρκτική ενδέχεται να απολέσει το κάλυμμα πάγου κατά τους θερινούς μήνες μέσα στα επόμενα 5 με 6 χρόνια.

Πλέον τα επόμενα δύο χρόνια θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα, αφού όλες οι δυνάμεις (επιστήμονες, πολίτες, πολιτικού, οργανισμοί) που συνειδητοποιούν το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα (το 2007 ήταν η 7η θερμότερη χρονιά στην ιστορία) είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν μεγάλη πίεση ώστε το νέο Κιότο, να περιλαμβάνει φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θα δώσουν μια πραγματικά νέα ώθηση προς την σωστή κατεύθυνση.

Ένας παράγοντας, ωστόσο, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση παραμένει η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ακόμη φορά σχεδόν κατάφερε να τορπιλίσει τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές που κατάφερε τελικά να δώσει εντολή για:

-διαπραγματεύσεις μιας ισχυρής δεύτερης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο μέχρι το 2009
- έναρξη διαδικασίας για τη χρηματοδότηση καθαρών τεχνολογιών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες
- δημιουργία ταμείου υποστήριξης των θυμάτων των κλιματικών αλλαγών.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το θέμα της αποψίλωσης των δασών απασχόλησε για πρώτη φορά σοβαρά τους συνέδρους, δεδομένης της τεράστιας συμβολής της στις κλιματικές αλλαγές.


Τα πραγματικά ευχάριστα νέα ωστόσο έρχονται από την Γερμανία, που δίνοντας το καλό παράδειγμα ανακοίνωσε πως θα περιορίσει τις δικές της εκπομπές κατά 40% μέχρι το 2020.

Τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην απαραίτητη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου