Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Ο άνθρωπος που, σύμφωνα με το περιοδικό, τοποθετεί την τάξη και την σταθερότητα πάνω από την ελευθερία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι για το αμερικανικό TIME το πρόσωπο της χρονιάς.

Όπως μάλιστα εξηγεί το περιοδικό, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή του, καθώς ήδη εμφανίστηκαν κάποιες μετριασμένες αντιδράσεις από υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, ο Ρώσος πρόεδρος "έφερε τη σταθερότητα σε ένα έθνος που σπάνια την γνώριζε και οδήγησε την Ρωσία στο τραπέζι των ισχυρών του κόσμου".

Μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο που προλογίζει κατά κάποιο τρόπο την ανάδειξη του Ρώσου προέδρου, κάνει λόγο για ένα πολιτικό που δεν είναι "ούτε πρόσκοπος, ούτε Δημοκράτης σύμφωνα με τα κριτήρια της Δύσης, όπως δεν είναι και υπόδειγμα ανθρώπου που υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης".

"Παρόλα αυτά ο Πούτιν κατάφερε να αναδιαμορφώσει μια χώρα που είχε σβηστεί απ το χάρτη στο μυαλό μας" καταλήγει ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου και αρχισυντάκτης του Time Ρίτσαρντ Στέγκελ.

Όποια άποψη κι αν έχει διαμορφώσει κανείς για την προσωπικότητα του Ρώσου προέδρου αλλά και των χειρισμών που μετέρχεται προκειμένου να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους εντός και εκτός της Ρωσίας, σίγουρα, είναι δύσκολο να μην αναγνωρίσει την τεράστια συμβολή του στην ανόρθωση του ρωσικού γίγαντα μετά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της δεκαετίας του 90.

Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο αλλά ωστόσο αποτελεσματικό πολιτικό που όχι μόνο διαθέτει ξεκάθαρη ηγετική στόφα και αποδεδειγμένη αύρα νικητή, αλλά καταφέρνει παράλληλα αυτά τα δύο κορυφαία συστατικά της προσωπικότητάς του να τα μετατρέπει, φαινομενικά τουλάχιστον, και σε συστατικά της σύγχρονης αύρας ενός ολόκληρου λαού.

Αφού, λογικά, δεν υπάρχουν και πολλά άλλα σημαντικότερα πράγματα που ένας ηγέτης μπορεί να προσφέρει στη χώρα του, από το να της προσθέτει, αντί να της αφαιρεί, όπως συνηθίζεται μάλιστα τελευταία, πόντους αυτοπεποίθησης, ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει να ακολουθεί πιστά μια στρατηγική που τον καθιστά λιγότερο μεν δημοφιλή στη Δύση, αλλά περισσότερο χρήσιμο και αποτελεσματικό στη Ρωσία.

Αναδεικνύοντάς τον, εκτός των άλλων, και ως τον ιδανικότερο από τους υπάρχοντες Ρώσους πολιτικούς, διαχειριστή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, καθώς και του ιδιαιτέρως ποιοτικού έμψυχου δυναμικού της, σε μια περίοδο που η Ρωσία μοιράζει με σιγουριά την ενεργειακή "τράπουλα", μοιάζοντας να αναζητεί άμεσα την πραγμάτωση ενός ακόμη αναπτυξιακού βήματος προς το πεπρωμένο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου