Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΩΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΣΑΚ ΝΟΡΙΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Την πρώτη μάχη στην πολιτεία της Αϊόβα δίνουν οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λίγο πριν την τελική κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Κι αν για τον νεαρό Γερουσιαστή, Μπάρακ Ομπάμα, η πρώτη αυτή εκλογική μάχη, αποτελεί μια επιπλέον εμπειρία, αλλά και μια παρακαταθήκη για το μέλλον, για την πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών φαντάζει ως μια αναμέτρηση δίχως αύριο.

Καθότι, η ηλικία της, αλλά κυρίως, η εμπλοκή της με τα κοινά, σε θέσεις πολιτικής ισχύος, την τελευταία σχεδόν 20ετία, την καθιστούν δε ένα πολιτικό χαρτί, που είτε θα ριχτεί τώρα είτε ποτέ.

Το θετικό και με τις δύο υποψηφιότητες των δύο βασικών αντιπάλων στις τάξεις των Δημοκρατικών, αλλά και με εκείνη του Έντουαρτς, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν αυξημένα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας διατράνωσαν την ανάγκη μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής που θα στρέφεται με μεγαλύτερη προσοχή στα δυσθεώρητα προβλήματα που κληροδοτεί η κυβέρνηση Μπους στο εσωτερικό της χώρας, με κυριότερο αυτών, το σχεδόν αποδιοργανωμένο σύστημα υγείας και ασφάλισης.

Χωρίς ιδιαίτερες διαφορές εκφράζεται η στάση και των τριών υποψηφίων για το χρίσμα του επικεφαλής των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές και στο θέμα του Ιράκ, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για απώλειες 900 στρατιωτών των ΗΠΑ το 2007 και τον συνολικό αριθμό των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών να ξεπερνά τους 3.900 από την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ από τον Μάρτιο του 2003. Εξάλλου, η κοινή γνώμη συνηγορεί στο ενδεχόμενο μιας σταδιακή αποδέσμευσης του Αμερικανικού στρατού από την υποχρέωση του Ιράκ, που θα κληθεί μέσα στα προσεχή χρόνια και αν φυσικά υπάρξει η διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, να διαχειριστεί τα προβλήματά του με κάποια ίσως επικουρική συνδρομή των ΗΠΑ, των γειτόνων τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία άλλη τεράστια πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αφορά και της υπερκερδοφορία του παιχνιδιού των κερδοσκόπων του πετρελαίου με τον "μαύρο χρυσό" να κινείται εκ νέου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι έχοντας σημειώσει αύξηση περίπου κατά 58% το τελευταίο έτος.

Οι τελευταίες ειδήσεις από το μέτωπο της Αϊόβα αναφέρουν ότι η Χίλαρι Κλίντον αμφισβήτησε πρόσφατη δημοσκόπηση που την δείχνει να υστερεί έναντι του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ στην αντίποδα, ο βιρτουόζος του μπάσου, Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Μάικ Χάκαμπι, που φέρεται να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματός του για τις σημερινές προκριματικές εκλογές, εξασφάλισε τη στήριξη του αστέρα του Χόλιγουντ-Τσακ Νόρις, δίνοντας στο "σόου" σημειολογικά μια γεύση των προθέσεών του, αν καταφέρει να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου