Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΜΙΚΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέες ταινίες. Βρισκόμαστε στο Πεκίνο, στις αρχές της δεκαετίας του 50. Ένας άνδρας, εσωκλείει τον τετράχρονο γιο του Κιάνγκ σε ένα νηπιαγωγείο. Ο μικρός κλαίει, υποφέρει και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, σε μια πραγματικότητα που του φαίνεται βουνό.
Οι δασκάλες του, γλυκές, πρόθυμες και βαθειά ανθρώπινες, προσπαθούν, χωρίς, όμως, θεαματικά αποτελέσματα, να τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της κοινωνικοποίησης,.

Αυτές, ακολουθούν, για την βελτίωση των παιδιών, μία πρωτότυπη μέθοδο αξιολόγησης, που παραπέμπει στην ηθική και φιλοσοφία του Κομφουκιανισμού.

Σύμφωνα με αυτήν, κάθε παιδί που πραγματοποιεί, χωρίς βοήθεια, τις υποχρεώσεις του και έχει σωστή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανταμείβεται με ένα μικρό κόκκινο λουλούδι.

Ο Κιάνγκ μένει με το παράπονο ότι δεν κέρδισε ούτε ένα .

Η ζωηρή του φαντασία και η επίμονη άρνησή του να ενταχθεί σε ένα περιβάλλον απόλυτης ομοιομορφίας, θα τον οδηγήσουν να σχεδιάσει μια μικρή επανάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες στο νηπιαγωγείο.

Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2006 ταινία του Ζανγκ Γιούαν, αποπνέει τρυφερότητα και ευαισθησία και έχει στον πυρήνα και την ανάπτυξη της, την απρόβλεπτη δύναμη της παιδικής φαντασίας και την πρώϊμη δυσφορία των παιδιών στο προαύλιο ενός κόσμου γεμάτου υποχρεώσεις, επιταγές και κανονικότητες.

Ο Γιούαν εικονογραφεί με απλότητα και συγκρατημένη κίνηση της κάμερας ένα λιτό, σχεδόν μινιμαλιστικό σενάριο, πλούσιο, ωστόσο, σε συναισθήματα, το οποίο έχει ως βασικό του άξονα την ακαταμάχητη εκφραστικότητα των τετράχρονων που διαχέεται στην οθόνη μέσω της την πληθώρας των βλεμμάτων τους και της ατελείωτης γκάμας των μορφασμών τους.

Μια ταινία για την επαναστατικότητα που είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση την σύγχυση μπροστά στο "πρωτοεμφανιζόμενο" και τον σεβασμό που οφείλουμε στην προσπάθεια των παιδιών να κατανοήσουν τον κόσμο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου