Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΓΚΟΓΙΑ


Νέες ταινίες. Βρισκόμαστε στην Ισπανία, στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος Γκόγια δοκιμάζει την καθολική αναγνώριση για το έργο του και δουλεύει ακατάπαυστα, αποδεχόμενος πολυάριθμες παραγγελίες για πορτρέτα και άλλες αναπαραστάσεις, από την εκκλησία, την βασιλική οικογένεια και την τάξη των εμπόρων.

Ωστόσο, ένα σκάνδαλο, από τα συνηθισμένα της εποχής, που θα αντιμετωπίσει, θα αναστατώσει τη ζωή του, βγάζοντάς τον , λιγάκι απότομα, από την καθησυχαστική ασφάλεια του ατελιέ του:

Ο εγκλεισμός της μούσας του, Αλίσια, στα μπουντρούμια της Ιεράς Εξέτασης, ως αιρετικής, θα τον φέρει αντιμέτωπο με την απόλυτη εξουσία του καιρού του, την θρησκευτική, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς καταλαβαίνει πως, η καθολικά αποδεχτή καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα του αποδεικνύεται εντελώς ανίσχυρη μπροστά στις βουλές των "θεόσταλτων" μαυροφορεμένων δράκων της θεοκρατικής καθημερινότητας.

Η νέα ταινία, του βραβευμένου με Όσκαρ, Μίλος Φόρμαν, έχει ως βασικό της άξονα, την απελπισία του ταλέντου, την απογοήτευση της σκέψης και την ματαιότητα της αλήθειας, απέναντι στην ακατάλυτη παντοδυναμία της προκατάληψης, της ομίχλης και του δόγματος.

Εδώ,οι φωτεινές δυνάμεις του κόσμου παρουσιάζονται αδύναμες και ανίσχυρες μπροστά στο παγιωμένο status του καιρού, ανίκανες να αντιδράσουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Το σκοτάδι καταπίνει τις λιγοστές "γλώσσες" φωτός και η ομορφιά μαραίνεται ξεχασμένη και αβοήθητη σε κάποιο δύσοσμο, απόκοσμο υπόγειο ενώ η ιστορία αλλάζει προσωπείο πίσω από κάποιο παραβάν και μόνο ο πόλεμος φαίνεται ικανός να φέρει την αλλαγή.

Δρώντας άλλοτε ως αμήχανος ντέντεκτιβ και άλλοτε ως κορυφαίος καλλιτέχνης, ο Γκόγια, όσο και αν φαίνεται περίεργο, περιορίζεται στην ταινία σε ένα δευτερεύον πρόσωπο.

Το σενάριο ξετυλίγεται προβλέψιμα, χωρίς ενδιαφέρουσες ανατροπές, και τα κρίσιμα σημεία της πλοκής, κάθε άλλο παρά ενδιαφέρον ξυπνούν, αν αναλογιστεί κανείς, πως κάθε ταινία είναι μια πτήση που χρειάζεται και τις "αναταράξεις" της.

Την παράσταση κλέβει με την δροσιά της η πανέμορφη Natalie Portman, που υποδύεται την άτυχη μούσα του ζωγράφου ενώ πολύ καλή είναι και η ερμηνεία του ταλαντούχου Javier
Bardem, που ενσαρκώνει έναν ιδιαίτερα σύνθετο χαρακτήρα, εμπλουτίζοντας την μυθολογία των κακών του σινεμά με έναν συμπαθητικό, αν και σκοτεινό ήρωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου