Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

THE FOUNTAIN (ΑΡΧΕΙΟ )


Νέες ταινίες. Ένας ιππότης, στο μακρινό παρελθόν, αποστέλλεται από την βασίλισσα της Ισπανίας, στην χώρα των Μάγιας, για να βρει, μέσα σε μια κρυφή πυραμίδα, το ελιξίριο της ζωής.
Ένας γιατρός, σήμερα, ανακαλύπτει σε μια περίεργη ουσία που αναδύεται από ένα μυστηριώδες δέντρο στην Κεντρική Αμερική, θαυματουργές φαρμακευτικές ιδιότητες κατά της "ασθένειας" που λέγεται θάνατος και σπεύδει να γιατρέψει με αυτό την πολυαγαπημένη του γυναίκα.

Ένας απελπισμένος άνδρας, κινείται, στο απώτερο μέλλον, πάνω στην κορυφή ενός δέντρου που μεγαλώνει ασταμάτητα, πλησιάζοντας το νεφέλωμα της ζωής και του θανάτου με σκοπό την αναγέννηση της αγαπημένης του.

Η πηγή της ζωής. Ένας τίτλος που παραπέμπει σε φιλοσοφικές αναζητήσεις και ακαδημαϊκές διαλέξεις σχετικά με το πιο αρχέγονο ερωτηματικό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όχι, όμως και σε αυτήν την κοσμοθεωρία του Ντάρεν Αρονόφσκι, όπου η αγάπη είναι η απόλυτη απάντηση κι όπου απελπισμένοι άνθρωποι παρεκκλίνουν, προκειμένου να την διατηρήσουν, σε ένα ολοσκότεινο σύμπαν που φωτίζεται μόνο από το χαμόγελο μιας αγαπημένης ψυχής.

Στην ταινία αυτή, η αναζήτηση της αθανασίας δεν είναι ο αυτοσκοπός, ούτε η αιώνια ζωή έχει από μόνη της καθολική σημασία. Το οδοιπορικό προς την κατάργηση του θανάτου είναι απλώς το μέσο για την εγκαθίδρυση της αιώνια αγάπης και την ενσάρκωση της παντοτινής συμβίωσης με αυτό που ολοκληρώνει τα ανθρώπινα βλέμματα: Τον έρωτα.

Ο άνθρωπος, στον κόσμο του Αρονόφσκι, φαίνεται ικανός να γιατρέψει το θάνατο αλλά ενδιαφέρεται κυρίως να διατηρήσει στην ζωή την αγάπη.

Ο ταλαντούχος Αμερικανός δημιουργός ανατρέπει κάθε συμβατική μορφή αφήγησης , τοποθετώντας την ιστορία του σε ένα διαχρονικό, μυστηριώδες διάκενο, στο οποίο το σκοτάδι συνδιαλέγεται με το χρώμα δημιουργώντας ένα απολαυστικό εικαστικά περιβάλλον.

Ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας, όπου η φαντασία γίνεται λιγότερο επιστημονική και περισσότερο συναισθηματική με συναφηγήτρια την εξαιρετική μουσική του Clint Mansell που το ανεβάζει τουλάχιστον ένα επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου