Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΕΞΑΝΤΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Με ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος οδοιπορικό στον έκτασης 14 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων Αρκτικό Ωκεανό που κρύβει σύμφωνα με τους ερευνητές το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ο Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου ολοκληρώνει την ενότητα των ντοκιμαντέρ του για το κλίμα.

Πρόκειται για μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή με τίτλο "Αναμέτρηση στη Στέγη του Κόσμου" και θέμα της, την καταγραφή του σκηνικού του σύγχρονου "Ψυχρού Πολέμου", για τις ανάγκες της οποίας ο γνωστός δημοσιογράφος και οι συνεργάτες του ταξίδεψαν σε Ρωσία, Καναδά και Νορβηγία, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές που θεωρούνται τα σημεία κλειδιά του προβλήματος, την ώρα που λιώνουν οι πάγοι και ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές και νησιά απειλούνται στα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ στο Αρκτικό λιμάνι του Τσόρτσιλ στο Β. Καναδά το οποίο αγόρασε το 1997 από την καναδική κυβέρνηση ο επιχειρηματίας Πατ Μπρόε και το οποίο την ώρα που λιώνουν οι πάγοι και νέοι θαλάσσιοι δρόμοι ανοίγονται αποδεικνύεται γι αυτόν μιας πρώτης τάξεως επένδυση που του αποφέρει περισσότερα από 100.000.000 δολάρια κέρδος το χρόνο.

Πως όμως βλέπουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, οι περίπου 800 κάτοικοι του Τσόρτσιλ; Την απάντηση, που αναμένεται να δημιουργήσει νέα ερωτηματικά και απορίες αξίζει να την ακούσουμε παρακολουθώντας απόψε το βράδυ το ντοκιμαντέρ του Γ. Αυγερόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου