Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΟΠΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΟΡΜΟΝΟ; (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κούρσα για την ανάδειξη του ανθρώπου που θα ηγηθεί της προσπάθειας των Δημοκρατικών να "επανακαταλάβουν" το χιλιοταλαιπωρημένο κάστρο της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κι όσο πλησιάζουμε προς την λύση του πολιτικού δράματος τόσο οι υποψήφιοι βγάζουν θεαματικά χαρτιά από τα μανίκια τους.

Ένα από αυτά ήταν και η ξεκάθαρη υποστήριξη που εξασφάλισε από την δημοφιλή Αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρεϊ ο νεαρός υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα.

Από το βήμα, λοιπόν, μιας πρόσφατης πολιτικής συγκέντρωσης του ελπιδοφόρου Γερουσιαστή του Ιλινόι, η κοσμαγάπητη Όπρα κάλεσε τον αμερικανικό λαό να εμπιστευτεί τις φρέσκιες ιδέες του νεαρού αφροαμερικανού πολιτικού και να μην πέσει στην παγίδα των ψευτοδιλημμάτων που το αμερικανικό κατεστημένο θέτει, διαμορφώνοντας την εικόνα του Ομπάμα ως ενός ικανού μεν αλλά άπειρου σε θέματα υψηλής πολιτικής δε, πολιτικού.

Κατόπιν ο Ομπάμα, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, ανέβηκε στο βήμα κι αφού πρώτα ευχαρίστησε την διάσημη δημοσιογράφο για τον πρόλογό της, ρώτησε τον κόσμο, που τον παρακολουθούσε εκστασιασμένος, αν θα ήθελε να δει την επόμενη των εκλογών την Όπρα στη θέση της αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και φυσική η απάντηση ήταν ομόφωνη και θετική.

Ο Ομπάμα όμως δεν αρκέστηκε μόνο σ αυτό. Μέσα στο κλίμα πολιτικής γιορτής και ευθυμίας που επικρατούσε, είδε τον αυθορμητισμό του να παίρνει φτερά, όπως λέει και το σλόγκαν της γνωστής διαφήμισης και άκουσε τη γλώσσα του να εκστομίζει μια τόσο βαθεια αντιδημοκρατική πρόταση που στο άκουσμά της κάθε συνειδητοποιημένος λαός θα αντιδρούσε με ανοιχτές παλάμες και χειροκροτήματα που δεν εφάπτονται στον αέρα.

"Η θέση της αντιπροέδρου θα ήταν υποβιβασμός γι αυτήν", είπε, και φυσικά, το κοινό για μια ακόμη φορά συμφώνησε μαζί του, προτού τελικά του επιτρέψει να ξεκινήσει την ομιλία του.

Αυτή η δύναμη της τηλεόρασης και των δημοφιλών τηλεοπτικών προσώπων που λαμβάνει σταδιακά διαστάσεις που ξεπερνούν κάθε μία από τις άπειρες συζητήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ούτε για γέλια ούτε για χειροκροτήματα. Κι όταν εναγκαλίζεται μάλιστα τον τελευταίο καιρό τόσο επικίνδυνα με την θρησκεία, δεν υπάρχει ζήτημα για τον αν δικαιολογούνται οι προβληματισμοί "εν τη ερήμω" των ανεξάρτητων αμερικανικών φωνών του περιθωρίου.

Δημιουργώντας μάλιστα και ένα καινούργιο, άκρως απρόβλεπτο συντηρητισμό, με την παραγωγή δηλαδή μιας νέας γενιάς πολιτικών, χαρισματικών στο γυαλί, επικοινωνιακών στο μπαλκόνι και κυρίως πειστικών στο εκκλησίασμα της Κυριακής, καθότι "διαθέτουν", πολλοί από αυτούς, και τη δυνατότητα μιας ανοιχτής ακρόασης από τον θεό, αυτή η ασφυκτική ερωτοτροπία ξεπερνάει τα όρια της γραφικότητας στο σημείο ακριβώς εκείνο που αρχίζει η ανησυχία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας τηλεοπτικής, θρησκευτικής δημοκρατίας που διαμορφώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το γεγονός, ότι στην αντίπερα των Δημοκρατικών όχθη, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη αναδείξει ως υποψηφίους τους για το χρίσμα της ηγεσίας του κόμματός τους έναν Μορμόνο, τον Πιτ Ρόμνεϊ, πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και έναν βαπτιστή ιερωμένο, τον Μάικ Χούκαμπ, με υψηλά μάλιστα ποσοστά δημοφιλίας αμφότερων στις δημοσκοπήσεις. Κι αυτό φαίνεται να είναι μόνο η αρχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου