Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟΡΙΕΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Η άνανδρη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, προκάλεσε δικαίως, θλίψη, οργή και αγανάκτηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπήρξε ξεκάθαρα στόχος άμα τη επιστροφή της στο Πακιστάν, μετά την επταετή σχεδόν εξορία της στην Σαουδική Αραβία.

Μέλος πολιτικής οικογένειας που θρήνησε αρκετές δολοφονίες στο παρελθόν, η Μπούτο, υπήρξε και η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε παρόμοιο αξίωμα σε μουσουλμανική χώρα.

Και οι δολοφόνοι, με την σφοδρότητα της πράξης τους, αλλά και τη μανία με την οποία αποζητούσαν τις προηγούμενες ημέρες το θάνατό της, έδρασαν σαφώς, εκτός των άλλων και εναντίον του συμβολισμού του επιτεύγματος αυτής της γυναίκας.

Προσωπικά, δεν πιστεύω, ότι πρόκειται για μια δολοφονία, με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και στοχεύσεις. Δεν θεωρώ, δηλαδή, ότι χτυπήθηκε απλώς, η φιλοδυτική, φιλοαμερικανή πολιτικός, γιατί αλίμονο, από τέτοιους βρίθει η περιοχή, χωρίς άλλωστε να κινδυνεύουν κι όσο κινδύνεψε αυτή.

Στο πρόσωπο της Μπούτο, χτυπήθηκε μεταξύ άλλων και το πρότυπο της γυναίκας που κατέκτησε και ξαναδιεκδικεί την εξουσία σε μια μουσουλμανική χώρα. Της γυναίκας που βγήκε από το σπίτι της και τα περιορισμένα καθήκοντά της για να επιτελέσει έναν ρόλο ανήθικα υπερβατικό γι αυτούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, το κατά πόσο όλες αυτές οι ενέργειες βίας, που κορυφώθηκαν ακριβώς μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μουσάραφ-Καρζάι με θέμα την ενίσχυση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας, εξυπηρετούν και δικαιώνουν κατά κάποιο τρόπο τα συμφέροντα, τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς, όλων των πρωταγωνιστών του πακιστανικού δράματος.

Καθώς, κατά έναν περίεργο τρόπο, έρχεται τώρα να δικαιωθεί και η ακραία επιλογή, επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον φιλοαμερικανό Περβέζ Μουσάραφ. Μια δικαίωση που συντελείται, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής οι εξελίξεις, δια χειρός Αλ Κάιντα, την δράση της οποίας επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων ο Πακιστανός πρόεδρος για να επιβάλλει εδώ και αρκετές εβδομάδες στον τόπο του μια ήπια δικτατορία. Σε προεκλογική μάλιστα περίοδο.

Μάλιστα, ο Ναουάζ Σαρίφ, σφοδρός επικριτής του προέδρου Μουσάραφ και αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης PML, διόλου δεν έβαλε στο στόμα του την λέξη Αλ Κάιντα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε εχθές, για να δηλώσει την πρόθεσή του να μποϋκοτάρει την εκλογική διαδικασία, αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος "είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων του Πακιστάν" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Απομένει τώρα να δούμε αν η άτυχη γυναίκα, λειτουργήσει τελικά σαν μάρτυρας στη μνήμη των απλών ανθρώπων του Πακιστάν, ενισχύοντας με την "άτυπη" παρουσία της, τον άνεμο αλλαγής που πήρε να φυσάει το τελευταίο διάστημα στην ξεχασμένη και από θεό και από ανθρώπους χώρα.

Αν και, απ ότι δείχνουν και οι παγκόσμιες εξελίξεις, ένας φοβισμένος λαός ευκολότερα βρίσκει αποκούμπι στους πανίσχυρους ζώντες παρά στις μεγάλες ιδέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου