Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ


Νέες ταινίες. Το ζήτημα του ελληνικού εμφυλίου πολέμου έμοιαζε κάπως με καυτή πατάτα στα χέρια των Ελλήνων σκηνοθετών. Συνέπεια αυτού του δισταγμού ήταν να μην υπάρξουν μέχρι σήμερα, από το σύνολο της ελληνικής φιλμογραφίας, παρά μονάχα μηδαμινές αναφορές στην πιο αιματοβαμμένη και για πολλούς και ενδιαφέρουσα περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας Ο Παντελής Βούλγαρης τόλμησε να βάλει το δάχτυλο της ελληνικής συνείδησης πάνω στις πληγές που άφησε η εν λόγω περίοδος στο συλλογικό ασυνείδητο και να εστιάσει με το φακό του στην ανθρώπινη πλευρά του ιστορικού γεγονότος και δη στο δέντρο που υπονοεί το δάσος.

Βρισκόμαστε στο 1949, όταν ο Αμερικάνικος παράγοντας απαιτεί από τους Έλληνες στρατηγούς να τελειώσουν νικηφόρα μια και καλή την αναμέτρηση με τους αντάρτες.
Προκειμένου μάλιστα να το επιτύχουν αυτό τους διαθέτουν άριστα οργανωμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία απέναντι στις αυθόρμητες στρατηγικές του ανταρτοπόλεμου, η επιτυχία των οποίων βασιζόταν μονάχα στην ιδεολογική ομοψυχία, το πάθος την αλληλοεμψύχωση και το όνειρο. Μέσα σ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που δημιουργούν οι λυσσαλέες μάχες, στήθος με στήθο,ς μεταξύ των δύο πλευρών, δύο αδέλφια υπηρετούν σε διαφορετικά στρατόπεδα και συναντιούνται κρυφά για να συνδηλώσουν το μάταιο της καταστροφής. Οι δύο στρατοί βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης και της αποκτήνωσης όταν οι Αμερικανοί αποφασίζουν να κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα ενός όπλου που κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη των εχθροπραξιών: των αμερικανικών βομβών Napalm.

Ταινία καλογυρισμένη με εξαιρετική φωτογραφία, βουτηγμένη σε θερμά χρώματα και με άριστη επιλογή χώρων που σου κόβουν την ανάσα, άψογη σκηνοθεσία των μαχών και καλή οργάνωση του σεναριακού υλικού. Ο σκοπός της συγκίνησης επιτυγχάνεται και επιπλέον η επιφανειακή προσπάθεια εξισορρόπησης των καταστάσεων δεν αδικεί τελικά την ταινία, καθώς με μια δεύτερη ανάγνωση τα μηνύματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα και ευθύβολα. Άλλωστε οι ταινίες ούτε την ιστορία γράφουν, αλλά ούτε και δικαιοσύνη επιβάλλουν. Προσφέρουν, ωστόσο, αρκετά ερεθίσματα για σκέψη και περισυλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου