Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

DEAD MAN' S SHOES


Νέες ταινίες. Η επιστροφή ενός βετεράνου στρατιώτη στην ήσυχη κοινωνία ενός αποκομμένου ιρλανδικού χωριού, στα μέσα της δεκαετίας του 80, πυροδοτεί την έναρξη ενός κύκλου βίας και εκδίκησης για το θάνατο του μικρού και διανοητικά καθυστερημένου αδελφού του.

Τα μέλη μιας παρέας σκληροτράχηλων εμπόρων ναρκωτικών μπαίνουν στο στόχαστρο του αποφασισμένου στρατιώτη Anty Wainwright που εφαρμόζει αργά, βασανιστικά με χειρουργική ακρίβεια και μια "γκροτσέσκο" διάθεση, ένα σχέδιο μελετημένο από χρόνια.
Οι ευρηματικές παρεμβολές, σε ασπρόμαυρο φόντο, πληροφοριών από το παρελθόν των χαρακτήρων κλιμακώνει το ενδιαφέρον της πλοκής και δίνει βάθος στη γραμμική αφήγηση της ιστορίας.
Ύφος λιτό, σκληρό, σχεδόν βάναυσο. Ρεαλιστική προσέγγιση των ηρώων και φυσικοί χώροι γεμάτοι αγριότητα, σκούρα χρώματα και μοναξιά.

Σκηνοθεσία που ανατρέπει την "φυσική", κινηματογραφική τάξη και ανακατεύει την άτυπη λίστα- προσδοκιών του θεατή.

Η εκδίκηση δραπετεύει σαν άγριο πνεύμα από την ψυχή του Anty και καταπίνει τα πάντα.

Ωστόσο, δεν είναι αρκετή για να δώσει στον ήρωά μας την γαλήνη που αποζητά, ακόμα κι όταν ολοκληρώσει με επιτυχία την βασανιστική δέσμευσή του.

Στην αλλοτριωμένη κωμόπολη, το αποτρόπαιο γίνεται φυσιολογικό και η αυτοδικία δεν φέρνει, τελικά ούτε την δικαίωση αλλά ούτε και την προσδοκόμενη ανακούφιση.

Εδώ, κάτω από τον συννεφιασμένο γκριζογάλανο ουρανό, μέσα σε μια μικρή πόλη που φαίνεται να μην αναπνέει παρά μόνο στα σκοτεινά "αυτοσχέδια" κλαμπ και στα βρώμικα μπαρ, του συρμού όλοι οι χαρακτήρες είναι παράλληλα θύτες και θύματα, που κάποτε άσκησαν τη βία και τώρα την αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι, ως ξεπληρωμένο γραμμάτιο της επιθετικής τους φύσης.


Με εικόνες που υποβάλλουν τον θεατή, χρώματα και μουσικές που επιτείνουν τη δραματικότητα και έναν ρυθμό που αποκαλύπτει και αποκρύπτει με μαεστρία τα δεδομένα, και χαρίζει απόλυτη ισορροπία και διαύγεια στο φιλμ, ο σκηνοθέτης Σέην Μίντοουζ, ασχολείται με μια ενοχλητική, δυσάρεστη και κυνική ιστορία της παιδικής του ηλικίας, καταφέρνοντας να προσθέσει στη μυθολογία των ταινιών εκδίκησης, ένα μικρό αψεγάδιαστο διαμάντι και τη λάμψη μιας φρέσκιας, "σπαραχτικής" ματιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου