Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "FIREWALL" ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

"Ζούμε ιστορικές στιγμές, ζούμε ιστορικές στιγμές" αναφωνεί αλαφιασμένη η ανταποκρίτρια του BBC στο Βερολίνο, Μπάρμπαρα Χεϊγουορθ.

"Χιλιάδες άνθρωποι, έχουν κατεβεί στους δρόμους, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές έξω από τα ίντερνετ καφέ, που έχουν ήδη πλημμυρίσει από χιλιάδες διψασμένους για σερφάρισμα χρήστες. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Μια νέα ημέρα έχει ξημερώσει στο Βερολίνο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο" προσθέτει η Βρετανίδα ρεπόρτερ, που προσπαθεί τώρα να πλησιάσει έναν από τους χιλιάδες πολίτες, που τρέχουν αλλόφρονες στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας, για να του αποσπάσει μια δήλωση.

"Είμαστε ελεύθεροι, είμαστε ελεύθεροι" δηλώνει ο 40χρονος άντρας, για να συμπληρώσει:

"Ζήτω το 2.090. Μετά από 30 χρόνια διαδικτυακού ολοκληρωτισμού, είμαστε και πάλι ελεύθεροι. Το μόνο που θέλω είναι, να πάω σε ένα ίντερνετ καφέ και να σερφάρω ελεύθερα. Εύχομαι να μου το επιτρέψετε" κατέληξε χαμογελώντας και άρχισε να τρέχει μαζί με το ανεξέλεγκτο πλήθος για να στοιβαχτεί τελικά σε κάποια ουρά.

Η ρεπόρτερ αμέσως επιχείρησε να πλησιάσει και έναν δεύτερο πολίτη, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 20 λεπτά προτού καταφέρει να σταματήσει κάποιον και να του αποσπάσει μια δήλωση:

"Ζήτω η ελευθερία, ζήτω το ελεύθερο ίντερνετ. Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία και μαζί όλος ο ελεύθερος κόσμος. Μια νέα ημέρα ξημερώνει μετά από 30 ολόκληρα χρόνια σοσιαλιστικού ίντερνετ. Ξέρετε, είμαι ήδη 60 χρονών και έζησα από πολύ κοντά τα γεγονότα του Οκτώβρη του 2060. Τότε που οι ισχυροί του κόσμου, κομμουνιστές και φιλελεύθεροι αποφάσισαν να μοιράσουν το ίντερνετ σε σφαίρες επιρροής, χωρίς να λάβουν και πολύ σοβαρά υπόψη τους τις επιθυμίες των λαών. Ήμουν εκεί όταν κατασκευαζόταν το FIREWALL του Βερολίνου, ήμουν εκεί όταν χωριζόταν το διαδίκτυο σε Βόρεια Λαϊκή Δημοκρατία του Ίντερνετ και ελεύθερο ίντερνετ. Και τώρα, ο θεός με αξίωσε να είμαι εδώ και στην πτώση του FIREWALL του Βερολίνου. Είμαι ένας ευλογημένος άνθρωπος" τόνισε ο μεσήλικας Γερμανός, πριν δεχτεί μια τελευταία ερώτηση από την εκστασιασμένη Μπάρμπαρα Χέιγουορθ:

-Πείτε μας λίγα λόγια για το διαδίκτυο στη Βόρεια Λαϊκή Δημοκρατία του ίντερνετ…

"Υπήρχε μόνο ένα site, εκεί, και αυτό με αυστηρά πολιτικό και πολιτισμικό περιεχόμενο. Η επιμόρφωση των πολιτών ήταν ο μοναδικός στόχος του καθεστώτος και φυσικά ήταν αδύνατο να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο ή να μπαίνουμε σε άλλα sites πέραν του δικού μας. Όποιος επιχειρούσε να ξεπεράσει το FIREWALL, στελνόταν σε ένα ψηφιακό "γκούλαγκ", όπου έβλεπε στην οθόνη του αποκλειστικά και μόνο ταινίες του Ταρκόφσκι, του Φασμπίντερ, του Αϊζενστάιν, του Γκοντάρ και του Σοχόλοφ, από τις 9 πρωϊ μέχρι τις 9 το βράδυ" τόνισε ο Γερμανός, την ώρα που λίγα μέτρα παραδίπλα του, 20 μανιασμένοι συμπολίτες του πλακώνονταν για το ποιος θα πάρει την αφίσα μιας γυμνής κοπέλας που μόλις πριν από λίγα λεπτά είχαν εκτυπώσει. Τελικά πήρε ο καθένας από ένα κομματάκι και έμεινε ευχαριστημένος.

"Στις εκλογές στηνόταν μια ψηφιακή κάλπη και μας δινόταν η δυνατότητα να διαλέξουμε μεταξύ…. ενός ψηφοδελτίου. Δεν υπάρχει πιο δύσκολη επιλογή.
Τα λευκά-άκυρα απάρτιζαν την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία η κυβέρνηση κατηγορούσε για αδιαφορία και αδιάλλακτη στάση, επειδή δεν πατούσε ποτέ στο κοινοβούλιο. Τα θετικά της κοινωνίας μας ήταν ότι όλοι είχαμε έναν υπολογιστή από την ημέρα της γέννησής μας και ελεύθερη πρόσβαση στο μοναδικό site μας. Επίσης, δεν είχαμε ούτε ιούς, ούτε spαm ούτε άλλα ανεπιθύμητα μηνύματα, όπως φυσικά δεν είχαμε και επιθυμητά μηνύματα.

Όμως τώρα πρέπει να φύγω, αν θέλω να προλάβω να σερφάρω μέχρι το βράδυ. Επιθυμώ επιτέλους να γνωρίσω τι σημαίνει ελεύθερο σερφάρισμα στο ίντερνετ, τσατ ρουμ και πορνό. Η περιέργειά μου δεν περιγράφεται.".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου