Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

THE NUMBER 23 (AΡXEIO)

Νέες ταινίες. Η περιπετειώδης φύση και η οργιαστική φαντασία του Walter Sparrow ψυχορραγούν στα ασφυκτικά πλαίσια της δουλειάς του μπόγια, που με επιτυχία εξασκεί.
Η πλήξη του μετατρέπεται σε σαρκασμό και η οικογενειακή του ισορροπία δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την ψυχική καταπίεση που αισθάνεται.
Μια μέρα, η γυναίκα του Agatha, θα του αγοράσει ως δώρο γενεθλίων, ένα περίεργο μεταχειρισμένο βιβλίο, μια ερασιτεχνική έκδοση με βρώμικες κιτρινισμένες σελίδες στην γοητεία των οποίων θα υποκύψει αμαχητί.

Κι όσο περισσότερο ο ήρωάς μας βυθίζεται στην ιστορία που διαβάζει, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό του και τις ανεξερεύνητες εκτάσεις της υπνωτισμένης του ψυχής.
Η ταινία αναφέρεται στις ανθρώπινες εμμονές και ειδικότερα στην καταστροφική επίδραση που αυτές ασκούν στις ψυχές ανθρώπων που υποφέρουν από ανία, υπαρξιακό κενό και έλλειψη αληθινών στόχων και ουσιαστικών κινήτρων.

Πρόκειται για μια ψυχολογική περιπέτεια μυστηρίου και διχασμού, με εσωτερικές και εξωτερικές διαδρομές και αρκετές ανατροπές που κορυφώνουν το ενδιαφέρον.
Το " Number 23"
σκηνοθετικά αποτελεί ένα σεμινάριο κινηματογραφικού ρυθμού και αφηγηματικής κομψότητας.
Κοφτά κοντινά πλάνα, σφιχτά μονταρισμένα με πλαστικότητα, χωρίς πλατειασμούς.

Δυναμικές οπτικές σκηνές που αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον του θεατή και μια γνήσια ατμόσφαιρα μυστηρίου, σκοτεινή και απειλητική, που σε υποβάλλει όποιες κι αν είναι οι διαθέσεις σου.

Ο Joel Schumacher οπτικοποιεί με ωριμότητα το εξαιρετικό σενάριο του Fernley Phillips, εκθέτοντας αργά και μεθοδικά τον ήρωά του (Walter Sparρow/Fingelring) και την ιδιαίτερη δραματική κατάσταση που βιώνει.

Ο Jim Carrey υποδύεται πειστικά τον πολύπαθο μπόγια Walter αποδεικνύοντας την διττή καλλιτεχνική του υπόσταση.

Γενικά η ταινία, αν και βλέπετε με ενδιαφέρον, δεν αποφεύγει κάποιες "μανιερίστικες" ευκολίες που ωστόσο δεν την πλήττουν καθοριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου