Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Φως στην ξεχασμένη υπόθεση «Μπέρναρντ» επιχειρεί να ρίξει ο σκηνοθέτης Stefan Ruzowitzky.

Πρόκειται για έναν στρατηγικό σχεδιασμό των ναζιστών, οι οποίοι θέλοντας να χτυπήσουν στην καρδιά τις συμμαχικές δυνάμεις έβαλαν στο μάτι τις οικονομίες τους, μέσω της τροφοδότησης της διεθνούς αγοράς με πλαστά δολάρια και στερλίνες.

Ο Σάλομαν Σάροβιτς είναι ένας εβραίος τυχοδιώκτης και εξαιρετικά ταλαντούχος παραχαράκτης.

Όπως και άλλοι συμπατριώτες του το 1936 συλλαμβάνεται από τους Ναζί και μεταφέρεται βίαια στο Μαουντχάουζεν.

Εκεί, ο «Σάλι» κάνει αρχικά τον ζωγράφο φιλοτεχνώντας πορτρέτα ανώτερων Γερμανών αξιωματικών μια δουλειά που θα του εξασφαλίσει τη μετάθεση σ ένα αμφιλεγόμενο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ζάξενχάουζεν όπου θα τεθεί επικεφαλής μιας καλά οργανωμένης επιχείρησης παραχαράξεως νομισμάτων.

Την ώρα που ορισμένοι σύντροφοί του διαμαρτύρονται και αντιτίθενται στη συμμετοχή τους στο σχέδιο των Ναζιστών ο Σάλομαν τη βλέπει ως το μοναδικό μέσο για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και να βγουν από την κόλαση του στρατοπέδου.

Κάποια στιγμή ο πόλεμος τελειώνει και οι παραχαράκτες, καθαροί καλοντυμένοι και χορτάτοι έρχονται αντιμέτωποι με τους υπόλοιπους κρατούμενους και την αληθινή φρίκη του πολέμου.

Ενδιαφέρουσα καταγραφή μιας αληθινής ιστορίας με έντονη σκηνοθεσία, εξπρεσιονιστικά στοιχεία, κλειστοφοβικά πλάνα που γεννούν δέος και ικανοποιητικές ερμηνείες, που φέρνει στην επιφάνεια ένα δίλλημα που αρκετοί άνθρωποι αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ιστορίας: «συνεργασία με τον κατακτητή και επιβίωση ή αξιοπρεπής αντίσταση και θάνατος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου