Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ Η ΜΠΑΛΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHNES24)

Μετά από τη σφοδρότητα τέτοιου είδους γεγονότων οι πολίτες φθάνουν ξανά στο σημείο να επαναδιεκδικούν τα αυτονόητα: τάξη, κοινωνική ηρεμία, ασφάλεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε πρόθεση για περαιτέρω διεκδικήσεις στους τομείς της ακρίβειας, της εργασίας, του εισοδήματος, της Παιδείας προσωρινά αναβάλλονται και εκτρέπονται βίαια από την ατζέντα της επικαιρότητας, μπροστά στην ανάγκη διατήρησης του μίνιμουμ των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων. Αυτή η απότομη στροφή του βλέμματος της κοινωνίας από το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και τις αποχρώσες ενδείξεις πολιτικών ευθυνών που άρχισε να φανερώνει καθώς και από τις δίκαιες διεκδικήσεις των πολιτών, σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στη στήριξη των μέτρων υπέρ των τραπεζών και επιχειρήσεων μέσω της αναπτέρωσης της καταναλωτικής πίστης, λίγες, μάλιστα, μόλις ημέρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ενός πάρα πολύ σημαντικού γεγονότος, αν αναλογιστεί κανείς ότι για την κατάρτιση του προηγούμενου προϋπολογισμού προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές, δικαιολογεί πέρα ως πέρα τους ισχυρισμούς όσων υποστηρίζουν τα περί ύπαρξης καθοδηγητικών κέντρων για τις πρόσφατες ταραχές που ξεδίπλωσαν και μια ακόμα πτυχή των συγκεκριμένων αντιεξουσιαστών: της ιδεολογική τους γύμνια.

Αρκεί κανείς να ανατρέξει μόνο στις απόψεις των θεωρητικών θεμελιωτών του αναρχισμού για να διαπιστώσει ότι η άσκηση βίας αντιμετωπίζεται ως αντιπαραγωγική και ανούσια στάση και εξισώνεται με την αστική ηθική.

Αντίθετα, η απόλυτα ελεύθερη και αταξική κοινωνία που ονειρεύεται να σφυρηλατήσει ο Αναρχισμός βασίζεται στα θεμέλια της ατομικής ευθύνης του ανθρώπου προς τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο, τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό, την εθελοντική συνεργασία, την αμοιβαία βοήθεια και την αυτοδιάθεση. Έννοιες που πετροβολήθηκαν βάναυσα ετούτες τις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου