Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ENTRE LE MURS (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Το παρωχημένο εκπαιδευτικό σύστημα και οι στερεότυπες αντιλήψεις μαθητών και καθηγητών που έχουν διαμορφωθεί με το πέρασμα των δεκαετιών έρχεται στο επίκεντρο της σπουδής του Γάλλου σκηνοθέτη Laurent Cantet.

Βρισκόμαστε σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά και οι προετοιμασίες του Francois και των συναδέλφων του καθηγητών για τη νέα σχολική χρονιά καλά κρατούν. Η διδακτική του μέθοδος ωστόσο που βασίζεται σε μια ενοχλητική ειλικρίνεια ξαφνιάζει τους μαθητές του, οι οποίοι αντανακλαστικά αρχίζουν να τον αμφισβητούν και τον προκαλούν.

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Francois Begaudeau, που συμμετέχει και στη συγγραφή του σεναρίου, το "The Class" είναι μια ενδιαφέρουσα πλατιά ταινία που δημιουργεί τις υποθετικές προϋποθέσεις ενός εμπεριστατωμένου διαλόγου ανάμεσα στους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα, με αντικείμενο το μέλλον της εκπαίδευσης.

Η γραφή της ταινίας είναι σχεδόν ντοκιμενταρίστικη και χαρακτηρίζεται από στιγμές τέτοιας συναισθηματικής έντασης που φέρνει το θεατή σε θέση άμυνας.

Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των σχολικών νόμων, αλλά χρειάζεται προσπάθεια πριν αποδεχτούν το αυτονόητο δικαίωμά τους.

Έξυπνο σενάριο, με πνευματώδεις και ζωηρούς διάλογους αλλά και ένα καίριο σχόλιο για την παιδεία και συνολικά την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου