Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΑΣΥΔΟΤΑ ΤΑ GOLDEN BOYS (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Η κατάσταση που παρέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα από τον προκάτοχό του αποτελεί τον ορισμό της «καμένης γης». Ωστόσο, κάθε άλλο παρά θέλησε, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, να χρησιμοποιήσει την συγκοιρία και τα κατορθώματα της κυβέρνησης Μπους, προκειμένου να «αγοράσει» χρόνο και να δικαιολογήσει τα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε να λάβει. Αν συσχετίσουμε την συγκεκριμένη περίπτωση, ανάληψης ευθυνών με την αντίστοιχη της ανάληψης της διακυβέρνησης της Ελλάδας το 2004 από τη Νέα Δημοκρατία, εκεί όπου το κυβερνών κόμμα ακόμα μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της πρώτης του θητείας, φερόταν σαν αντιπολίτευση καταγγέλοντας το ΠΑΣΟΚ για οτιδήποτε δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά, καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρή διαφορά πολιτικής κουλτούρας και αντιλήψεων χωρίζει τις δύο χώρες.
Μία από τις άμεσες προτεραιότητας του νεοεκλεγέντα Αμερικανού προέδρου αποτελεί η επαναθεσμοθέτηση των κανόνων και των ελεγκτικών μηχανισμών, που καταστρατηγήθηκαν την περασμένη οκταετία, οδηγώντας στην αποχαλίνωση των δυνάμεων της αγοράς και στην ασυδοσία των υψηλόβαθμων στελεχών της Γουόλ Στριτ. Άλλωστε, προς αυτούς έστρεψε πρόσφατα τα πυρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «αποκορύφωμα ανευθυνότητας» τα πριμ που έλαβαν τα στελέχη της Γουόλ Στριτ, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, δίνοντας στον ευατό τους μπόνους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο αποφασισμένος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι στην πραγματικότητα ο Αμερικανός πρόεδρος, που δείχνει σ αυτές τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του να είναι σαφώς προσανατολισμένος προς τη λύση του προβλήματος και όχι προς το πρόβλημα, όπως πιθανότατα, κάποιοι Έλληνες συνάδελφοί του θα έκαναν για να δικαιολογήσουν την αδυναμία άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου