Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

W (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

«Το μεγάλο λάθος των Αμερικανών είναι ότι αντιμετώπισαν τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο σαν ένα πολιτικό που έχει πλάκα αντί να συνειδητοποιήσουν πόσο επικίνδυνος ήταν». Τάδε έφη Όλιβερ Στόουν σε δήλωσή του με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης όπου ο δημιουργός της κοινωνικής βιογραφικής ταινίας «W», που έκανε πρεμιέρα την περασμένη βδομάδα στις ελληνικές αίθουσες παραχώρησε ένα Masterclass και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου.

Ενοχλήθηκε μάλιστα και δεν προσπάθησε να το κρύψει καθόλου ότι έγινε αποδέκτης της νύξης ενός δημοσιογράφου που θεώρησε ότι παρουσιάζει τον Μπους λιγάκι συμπαθητικό στο «W».

Η ερώτηση-παρατήρηση στάθηκε η αφορμή για να ξεχυθεί από το «πυρετικό» μυαλό του Στόουν ένας χείμαρρος σκέψεων που θέλησε να αποκαταστήσει την ισορροπία των πραγμάτων εκφράζοντας τους λόγους για τους οποίους προτίμησε να ασχολήθεί με την εν λόγω βιογραφία αντί για παράδειγμα με εκείνη του πετυχημένου Μπιλ Κλίντον.

Πολύ απλά, τόνισε ο δημιουργός, επειδή η βιογραφία ενός πολιτικού σαν τον Κλίντον δεν έχει ιδιαίτερη κινηματογραφική αξία, σε αντιδιαστολή με εκείνη του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που αποτελεί μια αλληλουχία αποτυχημένων περιόδων και στιγμών συναισθηματικής και επαγγελματικής έντασης, που θα ενδιέφερε κάθε άνθρωπο του κινηματογράφου.

Έρχεται λοιπόν, κι αυτή η ταινία, καταμεσής της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης, για να δώσει έναν επιπλέον τόνο τραγικότητας στην πραγματική ιστορία της τελευταίας οκταετίας που σημαδεύτηκε βάναυσα από τις πολιτικές επιλογές ενός ανθρώπου που δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να ανελιχθεί στην κορυφή της αμερικανικής ιεραρχίας.

Η τελευταία, μάλιστα συνέντευξη του Τζορτζ Μπους σε αμερικανικό μέσο, ήταν αρκετά αποκαλυπτική όσον αφορά στις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που καίει οτιδήποτε αγγίζει και μετατρέπει κάθε ευκαιρία δημιουργίας που του προσφέρει η ζωή σε απαισιοδοξία και καμένη γη.

Σ αυτήν ο Μπους παραδέχεται πως δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή κι ότι αισθάνεται ενοχές για το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν τα όπλα μαζικής καταστροφής, η υποθετική ύπαρξη των οποίων αποτέλεσαν την επίσημη εκδοχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, δίνοντας ακόμα ένα τελευταίο χαστούκι σε όλους όσοι τον υποστήριξαν, προσφέροντάς του άκριτα την ψήφο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου