Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ 1 (ΒΙΒΛΙΟ-ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)

Η δύναμη της φύσης, των χρωμάτων, των ανθρωπίνων συναισθημάτων και των πιο απόκρυφων επιθυμιών συναντιέται με τους ποιητές της αρχαιότητας για να τα εκφραστεί εκ νέου μέσα από την ανήσυχη δημιουργική φροντίδα του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Η ιστορία του "ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ Ι" είναι αρκετά παλιά, όμως ζώσα και επίκαιρη ακόμα, μετά μάλιστα και από την 7η έκδοση από τον Ιανό των μεταφράσεων αρχαίων λυρικών από τον μεγάλο σύγχρονο ποιητή.

Ο έρωτας, τα γλυκά ανθρώπινα πρόσωπα, οι κακουχίες της ανέκφραστης ψυχής και το αδιόρατο πάθος της ομορφιάς συνοδεύουν κάθε διάβασμά μας σ αυτό το σύντομο αλλά καίρια περιεκτικό ποιητικό σύμπαν.

Η αρχαία ελληνική λυρική γραμματεία συνδιαλέγεται με την Ρωμαϊκή αλλά και την Βυζαντινή, απαντώντας με σκιαγραφήσεις συναισθημάτων σε ερωτήματα που χάνουν κατά καιρούς την σφοδρότητά τους, όπως για παράδειγμα: "Είναι η ομορφιά το παν;".

Πόσοι άραγε θα τολμούσαν να απαντήσουν καταφατικά στις μέρες μας;.

Ποίηση που επέζησε χιλιάδων ετών δυστυχίας, κυνηγητού και αφορισμών, πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κριτικά ή ακαδημαϊκά, σκέφτομαι.
Η αγάπη, ο έρωτας, το μίσος, η δυστυχία και το ανυπότακτο χρώμα της υπαίθρου της, εναλλάσσονται σε ήπιους τόνους με την εσωτερική, καταδικαστική ένταση που διαχέει το βλέμμα δύο ερωτευμένων ψυχών, απαντώντας σε κάθε μας προσπάθεια να την προσεγγίσουμε με την τετράγωνη λογική.

Διαβάστε τα ποιήματα φωναχτά και απολαύστε τους ευρηματικούς τους ήχους εσωτερικά και απόμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου