Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΑΙΜΑ ΚΑΚΟ (ΘΕΑΤΡΟ-ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Το έργο του Rimbaud «Μια εποχή στην Κόλαση» το οποίο γράφτηκε από τον ποιητή το 1872 και σε ηλικία μόλις 19 ετών μας δίνει εκτός των άλλων και το κεφάλαιο «Αίμα Κακό» που σκηνοθέτησε και απέδωσε μ έναν τρόπο άγριο, επιθετικό, χλευαστικό και αυτοκαταστροφικό ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Άρης Ρέτσος, σε μια παράσταση που αποτελεί εμπειρία για θεατρόφιλους και μη.

Πρόκειται για το ξετύλιγμα μιας εσωτερικής σκέψης, του νήματος της σκέψης ενός ξεχωριστού μυαλού, με στοιχεία ευαισθησίας, καλοσύνης, χιούμορ, σκληρότητας, που προσπαθεί να επεκτείνει τα όρια του ασφυκτικού χωρο-χρόνου, για να ελευθερώσει μια ψυχή κλεισμένη στη φυλακή των κοινωνικών συμβάσεων και της ανελευθερίας.

Η προσπάθεια του Rimbaud να αποδράσει από το υποβλητικά καταπιεστικό κελί του, μέσα στο οποίο, οι κοινωνικές συμβάσεις και νόρμες τού έχουν σχεδιάσει με μικρά βέλη στο πάτωμα, τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να βρίσκεται διαρκώς στα γνώριμα, εκφράζει κάθε ανθρώπινη ψυχή που αναζητάει να σπάσει τα τεχνητά όρια μέσα στα οποία αυτοπεριορίζεται και να ξεχυθεί με σθένος σ ένα κόσμο καινούργιο, όπου η ελευθερία θα προκύπτει από την απόλυτη θεμελίωση του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και τη διαφορετικότητα.

Καταιγισμός ήχων, θορύβων της καθημερινότητας κι ένα ασφυκτικό σκηνοθετικό πλαίσιο εμπλουτίζουν την απαγγελία του ποιήματος που μοιάζει τόσο σαγηνευτική, όσο παράλληλα, χλευαστική, ειρωνική και επιθετική. Όπως, άλλωστε, και η σωματική παντομίμα του ήρωα, που επί σκηνής μοιάζει σαν το έντομο που τσακίζεται πάνω στο τζάμι κάθε φορά που προσπαθεί να πλησιάσει περισσότερο το φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου