Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU' RE DEAD (ΑΡΧΕΙΟ Β)

Η δραματική περιπέτεια του Sidney Lumet “Before the Devil Knows You`re Dead” έχει ένα θέμα που σε «ιντριγκάρει» από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα ακούσεις γι αυτό.

Και τούτο διότι η απόφαση δύο αδελφών να ληστέψουν το οικογενειακό τους κοσμηματοπωλείο, προτού ακόμα φτάσει στις οθόνες μας, έχει διανύσει μια τεράστια ψυχαναλυτική διαδρομή με αφετηρία την ορμέμφυτη πρόκληση των παιδιών να στραφούν εναντίον των γονιών τους και κατάληξη την απελευθερωτικά ανακουφιστική αναπαράστασή της πράξης στη μεγάλη οθόνη.

Ο Andy, ως μεγαλύτερος και πιο εγκεφαλικός από τα δύο αδέλφια, βάζει σε λειτουργία ένα σχέδιο που θέλει κότσια, τύχη και αρκετή τόλμη. Έχει άμεση ανάγκη από ρευστό, όπως άλλωστε και ο μικρότερος αδελφός του, Hank, που άβουλος ων και με χαρακτηριστική αδυναμία στη λήψη πρωτοβουλιών βλέπει τα χρήματα που έχει στον λογαριασμό του, να μη του φτάνουν σχεδόν ποτέ.

Ακριβώς, όμως, επειδή, ο Andy δεν είναι ο τύπος που οι φυσιογνωμιστές θα χαρακτήριζαν ως «εγκληματική φύση», αλλά ούτε καν κάποιος που θα τολμούσε να ρισκάρει τη ζωή και την ισορροπία της οικογένειάς του, έχει επιλέξει ως συνέταιρο του σ αυτό το σατανικό σχέδιο τον μικρότερο αδελφό του, Hank, προκειμένου να καταδείξει και να πείσει πρώτα απ όλους τον ίδιο του τον εαυτό, ότι το παράπτωμα που προτίθεται να διαπράξει δεν κρύβει κανέναν απολύτως κίνδυνο για τους εμπλεκόμενους ένθεν και εκείθεν, αν φυσικά εφαρμοστεί με πειθαρχία και συγκέντρωση. Πόση όμως πειθαρχία και συγκέντρωση μπορεί να διαθέτει κάποιος που πραγματοποιεί μια πράξη που, πρώτον βρίσκεται έξω από τα «νερά» των δυνατοτήτων του και δεύτερον στρέφεται εναντίον της οικογένειάς του;

Κεντρικοί άξονες του συμπαθητικού δράματος του σημαντικού σκηνοθέτη είναι η επιλογή του εύκολου και αβασάνιστου δρόμου, που ακολουθεί κανείς προκειμένου να στηρίξει την ευδαιμονία του, καθώς και η καταστροφική δύναμη των λανθασμένων επιλογών, που προκαλούν η οικονομικής στενωπός και η απληστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου