Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

BURN AFTER READING (ΑΡΧΕΙΟ Β)

Κάποιες φορές, η έννοια του απορρήτου αποκτά μια εντελώς υποκειμενική υφή και έχει σημασία μονάχα για συγκεκριμένους ανθρώπους, ενώ την ίδια ώρα αφήνει αδιάφορους τους άλλους. Μπορεί να αφορά, λόγου χάρη, σε ένα έγγραφο μας που δεν θέλουμε να πέσει σε ξένα χέρια, σε μια επιθυμία μας που δεν θέλουμε να γνωστοποιηθεί, ή σε έναν στόχο μας που τον φυλάσσουμε καλά από τα μάτια του κόσμου, εδώ και καιρό. Κάτι, εν ολίγοις, που μας έχει σημαδέψει και έχουμε υπερτιμήσει τη συνολική του αξία και επιρροή σε βαθμό τέτοιο που, να μην μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο παγερά αμέτοχους αφήνει τους υπόλοιπους. Όταν πέσει μάλιστα κάποια στιγμή φως, σ αυτά τα καταχωνιασμένα μυστικά, η σύγκρουση μεταξύ της αφόρητης σοβαρότητας με την οποία τα ενδύουμε και της ιλαρότητας με την οποία τα αποδέχονται οι υπόλοιποι είναι τόσο χοντροκομμένη και σφοδρή που προκαλεί συχνά κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Αυτό το σκεπτικό αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, την αρχή του νήματος της πικρής νατουραλιστικής κωμωδίας των αδελφών Κοέν, «Burn after Reading» που εξετάζει με ψύχραιμο και αποστασιοποιημένο βλέμμα τις συνέπειες των αποφάσεών μας και τις συχνά ατροφικές ρίζες τους.

Ένας ικανότατος και συνεπέστατος πρώην πράκτορας χάνει τη δουλειά του με ένα αστείο αιτιολογικό. Αποφασίζει να συγγράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο γεμάτο αποκαλύψεις για τον ανεξερεύνητο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην αμερικανική διπλωματία η έλλειψη ουσιαστικού προσανατολισμού.

Κατά περίεργο τρόπο το υλικό του πέφτει στα χέρια ενός εύθυμου γυμναστή και μιας συναδέλφου του που ψάχνει σαράντα χιλιάρικα για να υποβληθεί στις πλαστικές επεμβάσεις που θεωρεί ότι χρειάζεται.

Κλειστά σκηνικά, ισορροπημένα κάδρα, μοντάζ χωρίς ραφές και υποδειγματικές ερμηνείες, συνθέτουν ένα άρτιο οπτικό αποτέλεσμα, ενώ το χιούμορ της ταινίας εναλλάσσεται μεταξύ υποδόριου, φλεγματικού και γκροτέσκο και οι χαρακτήρες της είναι σάρκινοι.

Μια καλοφτιαγμένη ταινία για τις συνέπειες της έλλειψης προορισμού και για την άγνοια των αλυσιδωτών εκρήξεων που μπορεί να επιφέρει η επιπολαιότητα των επιλογών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου